Patru lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a scăpa de dispozitivele vechi

Patru lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a scăpa de dispozitivele vechi

Te-ai hotărât să scapi de telefonul vechi? Nu te învinuim, mai ales dacă urmează să îl înlocuiești cu un Samsung Galaxy S6 edge, de exemplu. Totuși, înainte de a face pasul acesta, trebuie să ții cont de câteva aspecte.

În primul rând, trebuie să te asiguri că ai copii ale datelor, în special ale informațiilor pe care nu ai cum să le înlocuiești, cum ar fi fotografiile, video-urile și contactele. Dacă nu folosești un serviciu automat de backup, cum ar fi Backblaze sau Carbonite, va trebui să copiezi fișierele manual, preferabil pe dispozitiv de stocare extern. Pentru diversele telefoane cu Android și iOS, asigură-te că ai activat  Google Auto Backup sau iCloud.

De asemenea, nu e o idee foarte bună să te bazezi pe faptul că persoana la care ajunge dispozitivul tău va fi îndeajuns de drăguță încât să șteargă datele și să nu facă nimic răutăcios cu ele. Și să nu crezi că e îndeajuns să ștergi pur și simplu documentele sau să formatezi hard drive-ul. Robert Siciliano, expertul McAfee în securitate, a cumpărat recent 30 de computere utilizate de pe Craiglist și a accesat informațiile din hard drive cu ajutorul unui expert judiciar. Jumătate dintre cele care fuseseră deja reformatate încă aveau date personale ale utilizatorilor precedenți.

InterConnection.org folosește Active KillDisk  pentru a curăța computerele cu Windows. Utilizatorii Mac pot folosi OS X Disk Utility sau WipeDrive. O revenire la setările din fabrică ar trebui să fie suficientă pentru a asigura majoritatea smartphone-urilor, atâta timp cât scoți orice card SIM care ar putea conține informații personale, spune Siciliano. Pentru a fi totuși sigur, folosește Blancco Mobile , compatibil cu iOS și Android.

Dacă nu ai în plan să donezi sau să vinzi electronicele, e mai simplu să le distrugi pur și simplu, recomandă Siciliano. Dan Tynan de la Yahoo! Tech a procedat într-o manieră similară. Puțin cam extremă, dacă stai să te gândești că a călcat hard drive-ul laptopului cu mașina, dar a funcționat.

Chiar dacă donezi sau vinzi gadgetul mai departe, aceasta ar putea sfârși reciclat. Dacă îți pasă câtuși de puțin de mediu (și ar trebui să îți cam pese), te poți asigura că firma care se ocupă cu reciclarea este fie parte a programului e-Stewards, fie a  R2 (Responsible Recycling).

Etichete: