Extratereștrii pe care îi căutau cercetătorii erau chiar ei. Cum au încurcat semnalele din spațiu

Extratereștrii pe care îi căutau cercetătorii erau chiar ei. Cum au încurcat semnalele din spațiu

Lumea științei poate fi foarte comică, mai ales atunci când se produc încurcături. De data aceasta, vorbim despre una care a fost menținută 17 ani.

La începutul anilor ’90, o dată sau de două ori pe an, astronomii din New South Wales, Australia depistau semnale radio misterioase. Acestea erau cunoscute sub numele sugestiv de perytons, împrumutat de la un personaj mitologic, hibrid între un cerb și o pasăre. Au fost descrise drept trecătoare de o milisecundă cu origini terestre. Cercetătorii au crezut timp de aproape 17 ani că aceste semnale erau legate de activitatea atmosferică, până când, anul acesta, au descoperit că sursa semnalelor este un cuptor cu microunde cât se poate de terestru, potrivit The Verge.

Noul receptor instalat a detectat semnale cu frecvența de 2,4 GHz la 5 kilometri de telescop, iar oamenii de știință au realizat că acestea erau creat de cei care își încălzeau mâncarea în bucătăria observatorului din Parkes. Semnalele erau depistate doar când aceștia deschideau ușa cuptorului în timp ce acesta încă era în curs de încălzire, potrivit lui Simon Johnston, specialist în astrofizică la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). De asemenea, telescopul trebuia să fie orientat spre cuptor pentru a prinde semnalul.

Când telescopul numit The Dish a fost construit, în 1961, Parkes era un oraș liniștit, izolat. Johnston spune că interferențele digitale s-au înrăutățit, de-a lungul timpului. Pentru a scăpa de zgomot, astronomii s-au orientat spre o zonă pustie. Au în plan să construiască ASKAP, un nou telescop, care va fi gata de utilizare în 2016.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: