De pe vremea când nu existau selfie-urile: omul care ne-a dat fotografia

de: Andrada Bonea
05 07. 2015

Fotografia este una dintre artele care, fără îndoială, a schimbat lumea și modul în care o percepem. Chiar dacă sensul i-a fost alterat de obsesia pentru selfie-uri și fotografii cu mâncare, baza ei rămâne la fel de fascinantă.

Termenul de „fotografie” provine din limba greacă şi tradus literalmente înseamnă „a picta cu lumină”. Acest fenomen de pictare cu lumină a fost observat încă din secolul al III-lea î.Hr. când Aristotel a descoperit că dacă se realizează o gaură într-o cutie, pe peretele opus acesteia se va forma o imagine reală, însă răsturnată. Astfel, prima formă de aparat de fotografiat a fost, de fapt, o cameră obscură în care se putea observa imaginea răsturnată a unui obiect aflat în faţa acesteia.

Inventarea propriu-zisă a fotografiei, ca orice moment important în istorie care se respectă, este controversată. Joseph Nicéphore Niépce începe să experimenteze în 1822 diferite procedee pentru copierea gravurilor, obținând rezultate modeste. Vara anului 1826 îl găsește pe Niépce în casa sa de la Saint-Loup-de-Varennes, pregătindu-și camera obscură pentru o noua încercare. Va alege ca suport o placă cositorită bine șlefuita, iar ca material fotosensibil un amestec de bitum, asemănător cu asfaltul.

După o expunere de opt ore, lucru ce a dus la iluminarea clădirilor pe ambele părți, a urmat „developarea”, ce consta în introducerea plăcii într-un solvent pentru a spala bitumul ce nu a fost întărit de lumină, rezultatul fiind o imagine pozitivă. S-a produs astfel geneza primei fotografii, numită La cour du domaine du Gras.


În secolul 19, imaginea a trecut prin multe mâini, fiind expusă pentru ultima oară în 1898, după care a fost uitată aproximativ 50 de ani. Abia în 1952, Helmut Gernsheim, istoric și colecționar de fotografie, va descoperi placa cositorită și îi va confirma proveniența si autenticitatea, recunoscându-i lui Joseph Nicéphore Niépce meritele de inventator al fotografiei. Imaginea va fi donată ulterior Universității din Texas, în proprietatea căreia se afla și în prezent.

[related]

După moartea lui Niépce, la Pe 5 iulie 1833, Daguerre continuă experimentele. Utilizează iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur, se obţine o imagine negativă în relief. Invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe la 19 august 1839 şi Louis Daguerre şi a obţinut brevetul pentru daghereotipie.

În următorii ani, noua tehnică are un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovată în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofiţer în Legiunea de Onoare şi a călătorit mult pentru a-şi promova descoperirea, fiind considerat considerat părintele fotografiei. Deşi este inventatorul de drept al fotografiei este Niépce, acesta a fost umbrit de Daguerre, succesul tehnicii sale datorându-se viabilităţii sale comerciale.