Tabletele cauzeaza dureri de cap si de gat utilizatorilor

Tabletele cauzeaza dureri de cap si de gat utilizatorilor

Scoala pentru Sanatate Publica de la Harvard precizeaza ca tabletele pot cauza dureri de cap si de gat utilizatorilor.

Tabletele au ca scop principal umplerea golului dintre smartphone si laptop. Sunt considerate solutii ultraportabile pentru cei care calatoresc des sau pentru cei care doresc sa navigheze pe internet cat mai usor stand pe canapea.

Modul in care folosim aceste dispozitive este cauza unor dureri de cap si de gat tot mai comune, potrivit unui studiu realizat de The Harvard School of Public Health.

Studiul, condus de Jack Dennerlein, Senior Lecturer pentru Ergonomie si Siguranta la Harward, a presupus testarea unui grup de 15 utilizatori experimentati de tablete. Subiectii au fost rugati sa creeze o serie de task-uri simulate pe un Apple iPad2 si Motorola Xoom si au fost inregistrati folosind tabletele in 4 pozitii distincte.

Lap-Hand – tableta este pozitionata in poala voluntarului si este folosita o singura mana utilizarea dispozitivului.

Lap-Case – tableta este pozitionata in husa suport a acesteia la unghiul cel mai mic (15 grade pentru iPad si 45 grade pe Xoom)

Tablet-Case – tableta este asezata pe masa cu unghiul cel mai mic de inclinare

Tablet-Movie – tableta este pozitionata pe masa la unghiul de inclinare cel mai mare (73 grade pentru iPad si 63 grade pentru Xoom)

Subiectii au fost inregistrati si monitorizati in timp ce au folosit dispozitivul in fiecare dintre cele 4 pozitii impuse. Activitatile au inclus navigarea pe internet, trimiterea de emailuri, rularea jocuri si vizionarea de filme. In tot acest timp postura si pozitia gatului au fost masurate cu ajutorul unui sistem de analiza 3D prin infrarosu.

Studiul a decis ca utilizatorii au cea mai buna pozitie in modul Tablet-Movie.

Totusi, cercetatorii au observat ca toti participantii la test au o pozitie incomoda, flexata, a gatului atunci cand folosesc tabletele, spre deosebire de folosirea unui laptop.

Cauza principala este modul in care privim ecranul – la un laptop acesta poate fi pozitionat destul de lejer, insa folosirea unei tablete implica o pozitie mai riguroasa a mainilor, preferabil ridicata, pentru ca privirea sa fie inainte si pozitia gatului normala.

Din aceste motive, Dennerlein recomanda schimbarea pozitiei la maxim 15 minute. Utilizatorii sunt, de asemenea, sfatuiti sa achizitioneze o husa/carcasa care sa poata fi folosita si ca stand pentru a schimba pozitia ecranului si pentru a reduce riscul durerilor de gat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI