14 iun. 2012 | 13:59

Samsung Galaxy S3 – De 100 de ori mai performant decat primul meu PC [REVIEW]

REVIEW
Samsung Galaxy S3 - De 100 de ori mai performant decat primul meu PC [REVIEW]

Dupa o perioada relativ scurta de testare, am reusit sa imi fac cateva prime impresii despre cel mai asteptat smartphone al anului, Samsung Galaxy S3.

Banuiesc ca deja o parte dintre voi ati fugit la cel mai apropiat magazin sau ati facut deja precomanda si de cateva zile il „butonati” neincetat. Samsung a atras multa atentie cu lansarea primelor doua modele Galaxy S, fiecare de cel putin doua ori mai performant decat primul – de la single-core la dual-core si acum la quad-core, asa s-a facut trecerea pentru fiecare versiune. Bineinteles, au existat nenumarate modificari ale designului si ale functiilor, grosimea fiind indirect proportionala cu performanta. Am avut ocazia sa ma joc putin si cu HTC One X, cel caruia i-a facut review colegul meu, pentru a le putea compara in cunostinta de cauza.

Singura comparatie care imi venea in gand atunci cand am inceput sa il testez era cea cu primul meu PC, un „amarat” de 286 pe care sunt inca mandru ca il detin in stare de functionare pe undeva prin pod. Atunci cred ca eram mai incantat de primirea acelui sistem, chiar daca avea o frecventa de doar 16 MHz si 64 KB memorie RAM. Eram cel mai fericit copil ca puteam rula faimosul Windows 3.1 incarcat cu greutate de pe cele 7 dischete prafuite cu care venise PC-ul. Chiar vorbeam cu cativa colegi ca nu ma mai pot minuna ca atunci devun produs nou lansat pe piata. Vinovata este atat varsta, cat si rapiditatea cu care se avanseaza acest domeniu acum.

Asadar, cum incepi review-ul unui smartphone care a fost subiectul atator speculatii inainte de lansare? Cate mii de oameni si-au exprimat parerea pro si contra acestuia inainte sa il vada intr-o imagine oficiala sau inainte sa il tina in mana? Ma gandesc ca un scurt montaj video sa ne mai descreteasca fruntile si sa ne aduca zambetul pe buze – era necesar, asa ca… Enjoy!

 

          Design

 

Avand in vedere ca l-am comparat cu mai multe telefoane de top ale momentului, ar fi normal sa mentionez acest lucru la fiecare aspect. Asa voi proceda, incepand cu designul. Acesta este de altfel cel mai subiectiv aspect al unui dispozitiv care este purtat zi de zi in buzunarul utilizatorului si care este folosit pentru mult mai multe activitati decat simpla apelarea a prietenilor pentru o iesire la bere sau atunci cand avem nevoie de ei. Voi puncta insa mai mult elementele ce implica in special functionalitatea.

Era de asteptat ca Samsung sa aduca mici modificari pentru cel de-al treilea „pasager al trenului Galaxy”. Avand in vedere dimensiunea display-ului, trebuia sa se axeze pe o carcasa cat mai subtire si ingusta pentru a nu fi un impediment sa il tii in mana. Nu cred insa ca asta a fost problema majora, din moment ce Note-ul a avut un succes destul de mare. Producatorul a trebuit sa minimzeze cat mai mult carcasa pentru includerea ecranului de 4,8 inci, care este de altfel principalul element de interfata cu utilizatorul. Sigur, te poti simti putin incomod cand nu vei putea atinge foarte usor colturile de sus ale ecranului, insa comparativ cu Galaxy S2 diferenta este destul de mica.

Designul simplist a devenit un standard pentru aproape toate telefoanele mobile. Majoritatea au o suprafata de sticla ce acopera partea superioara, ecranul, un buton fizic cu rolul de a ajunge la pagina principala si probabil 2 butoane de tip touch in partea de jos a carcasei. Curbura foarte subtila este accentuata de partea din spate a carcasei, mai exact capacul pentru baterie.

 

         Carcasa si Materiale

 

Modelul primit de noi la test a fost cel alb. Mai exista o varianta, Pebble Blue care pentru unii pare mai interesanta. Personal, nu imi place albul ca si culoare pentru un smartphone.

Varianta pe albastru are o textura de aluminiu, insa este tot din plastic, iar aceasta asociere ma deranjeaza conceptual. Avand in vedere pretul de achizitie al acestui smartphone, nu voi plati pentru aceasta „imitatie” ieftina. Materialul din care este produs este plastic, aproape in totalitate, chiar si banda argintie ce defineste forma lui. Nu spun ca este un lucru rau, plasticul este flexibil si rezistent la lovituri, revenind la forma initiala. Dar componentele interne si ecranul de sticla nu sunt atat de flexibile. Asadar, nu consider ca este o alegere tocmai buna pentru un ecran cum este cel in cauza.

Spre deosebire de trend-ul actual adoptat de Nokia si HTC de a crea telefoane unibody, Samsung pastreaza capacul bateriei detasabil. Cred ca acesta este cel mai flexibil element al telefonului si, spre surprinderea mea, rezistent si la zgarieturi. Acum nu sunt sigur de parerea unanima a utilizatorilor de telefoane mobile, insa insistenta de a avea o baterie detasabila nu cred ca este cea mai buna solutie. Cati dintre voi ati schimbat bateria smartphone-ului pana sa il schimbati cu totul cu un model mai nou? Aici nu intra in calcul situatiile in care l-ati lasat in soare sau l-ati alimentat cu un voltaj mai mare decat cel specificat si bateria s-a defectat. Eu sunt de acord cu o carcasa unibody pentru ca s-a demonstrat ca poate fi mai rezistenta decat una compusa din mai multe elemente mobile.

 

         Dimensiuni si Ergonomie

 

In pofida dimensiunii sale si a faptului ca in primele ore de folosinta eram dezamagit de acest aspect, am realizat ca Galaxy S3 are o ergonomie mai buna decat alte telefoane mai mici. Dimensiunile fizice sunt foarte apropiate de cele ale lui Galaxy Nexus si de HTX One-X, diferenta majora fata de primul fiind dimensiunea ecranului in comparatie cu carcasa. Fata de One-X, as dori sa punctez faptul ca S3 nu se tine atat de bine in mana, grip-ul este ceva mai slab din cauza carcasei glossy. Fata de Glaxy Nexus, este semnificativ mai subtire, insa este si plat. Chiar daca nu a fost apreciata de multa lume, curbura inferioara a lui Nexus oferea o stabilitate mai buna in mana. Probabil ca nu era cea mai buna idee la S3, mai ales ca display-ul nu poate fi accesat in totalitate daca tineti telefonul in aceeasi pozitie in mana. Comparat cu iPhone 4S… ei bine comparatia nu este chiar corecta, insa 4S este intr-adevar „cel mai bun prieten” al palmei, fiind cel mai mic. Avantajul rezolutiei si display-ului lui S3 schimba insa balanta inspre el, ca sa nu mai vorbim de puterea de procesare de care vom discuta putin mai tarziu.

Butoanele laterale sunt bine plasate in pozitia in care se afla. Butonul de Power/Standby este in partea dreapta si este destul de sensibil pentru a fi usor accesat. Butonul de volum este de asemenea o revelatie, fiind usor de gasit cu degetul si usor de apasat. Unii nu sunt de acord cu pozitionarea butonului de Standby pe lateral, insa pentru dispozitive cu aceasta dimensiune este imperativ pentru a putea fi apasat cu degetul mare (in cazul celor ce il folosesc cu mana dreapta).

 

         Baterie si Accesorii

 

Acumulatorul… cel mai controversat subiect al acestor dispozitive. Am sa incerc sa ma fac cat mai bine inteles. Toti am avut vechile Nokia 1100 la care incarcatorul era „optional”, avand in vedere ca autonomia ducea la o saptamana si gaseai peste tot un prieten sa iti „imprumute” cateva minute de curent. Pe 1100 nu puteai sa vezi filme HD, nu puteai sa „te dai cu barca” pe internet, sa vorbesti pe Messenger, Facebook, Twitter, LinkedIn, Skype… intelegeti unde vreau sa ajung. Ca la orice dispozitiv, un power management este absolut necesar. Am ajuns sa asociem smartphone-ul cu desktopul de acasa, care sta conectat la priza tot timpul, si sa lasam zeci de aplicatii ruland in background, fiecare conectate la internet, iar apoi sa ne plangem ca bateria ne tine 3 ore sau ca avem factura de internet de 100 de euro pentru depasire de trafic.

Am exagerat putin pentru a accentua ideea. Facebook, Twitter le inteleg sa fie deschise tot timpul, insa Messenger, Skype, Browser, Player Audio, Player Video… nu le vad utilitatea atunci cand esti pe strada in miscare. In plus un manager de aplicatii care sa „le mai taie avantul” este obligatoriu pe un dispozitiv conectat la internet cu o limita redusa de trafic fix.

In alta ordine de idei, era si normal ca bateria lui S3 sa fie mai mare, de 2100 mAh, avand in vedere acel Quad-Core ce salasluieste inauntrul acestuia. Interesant este faptul ca este mai mare decat cea de la HTC One-X, unde avand in vedere carcasa unibody, ma asteptam la un acumulator mai puternic.

SIM-ul este tot in format micro, un trend ce pare ca a atras mai multi producatori, motivul principal zic ei ca este folosirea spatiului aditional pentru alte elemente ale telefonului.

SIM-ul este asezat sub capacul de plastic flexibil si necesita scoaterea bateriei pentru a il introduce. Unii mi-au spus ca nu este bine, nu se poate scoate repede ca la One-X. Dar de cate ori scoti cartela din telefon? Daca iti permiti un Galaxy S3 nu mai ai bani de un 1100 in care sa bagi cartela de pe care iti „trollezi” cunoscutii? Pe de alta parte, SIM-ul nu este conceput sa fie Hot-Swap, cum este un card de memorie. Dupa aia se plange lumea ca a trebui sa plateasca la operator 2-3 euro pentru a isi schimba cartela.

Durata de viata a acumulatorului intern la o singura incarcare variaza in functie de tipul de utilizator. Daca veti folosi astfel toate programele mentionate mai sus si va veti juca pe telefon ori de cate ori veti avea ocazia, este posibil sa fie nevoie sa va luati incarcatorul cu voi. La fel se intampla si cu fotografierea si filmarea, actiuni ce solicita mai mult consum de energie. Daca singurii consumatori majori al telefonului sunt display-ul si accesul la internet, atunci este posibil sa va intoarceti cu el pornit acasa.

Testandu-l, am reusit sa primesc un semnal de alerta a acumulatorului dupa doar 6 ore de folosinta intensa, timp in care, am fotografiat, am filmat cu el, m-am jucat pret de 30 de minute, si am avut o multime de programe deschise in fundal, fiecare cu acces la internet. A doua zi am incercat modul de folosire ceva mai economic si am atins aproape 10 ore de autonomie, folosind mai mult internetul de pe cartela si cu setari ale display-ului pe manual la exterior. Cu un program de management al aplicatiilor si implicit al bateriei, sunt sigur ca poate fi folosit o zi intreaga. Acest lucru se va intampla insa daca luminozitatea ecranului va fi scazuta, timpul de intrare in standby va fi foarte scurt, iar aplicatiile vor avea internet doar atunci cand sunt pornite, nu tot timpul.

Cat despre accesorii, acestea sunt reprezentate de incarcator, cablu de date si o pereche de casti de calitate medie. Acest lucru nu se va schimba prea curand, nu va asteptati sa gasiti cabluri HDMI sau docking-station-uri in cutie. Nu s-a intamplat pana acum si nici nu prevad in viitorul apropiat vreun producator prea generos.


    Display si Touchscreen


Dupa cum am spus mai sus, elementul central de interfata cu utilizatorul este display-ul capacitiv. Cu o diagonala de 4.8 inci si o rezolutie de 1280×720 pixeli, rivalizeaza cu succes cu aproape orice laptop cu diagonala de 15.4 inci sau chiar si cu majoritatea netbook-urilor de pe piata. Este un Samsung deci trebuia sa ne asteptam la un display Super AMOLED.

Surpriza a aparut la o analiza putin mai atenta a display-ului, cand am observat ca este de tip PenTile. Ce inseamna acest lucru? Este o tehnologie folosita de Samsung la multe din dispozitivele sale si reprezinta o aliniere putin mai ciudata a pixelilor – observati imaginea de mai jos, din dreapta. Cea din stanga reprezinta o aliniere normala, RealStripe, a pixelilor si este putin mai buna. Astfel HTC One-X de exemplu, are un display mai bun din punct de vedere calitativ. PenTile se bazeaza pe design-ul ochiului uman, astfel incat, daca reduci numarul de pixeli de culoare albastra, nu reduci si calitatea imaginii, ochiul nu poate observa diferenta. Insa din punct de vedere tehnic este mai slab calitativ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezolutia de 1280×720 pixeli la o diagonala de 4,8 inci compenseaza defectele acestui display, iar micile probleme de afisare sunt foarte putin vizibile cu ochiul liber.

In esenta, display-ul lui Samsung Galaxy S3 este cu cel putin un nivel sub cel al lui One-X, insa asta nu pare sa fie o problema – comparate unul langa celalalt, avem acelasi contrast si aceleasi unghiuri de vizibilitate.

Daca tot suntem la acest capitol putem vorbi si de setarile de luminozitate. Spre deosebire de One-X acesta tinde sa devina foarte intunecat atunci cand este setat pe luminozitate automata.

Singura problema pe acre o am cu aceste setari este ca in conditii de lumina puternica nu reuseste sa compenseze la maxim si este nevoie trecerea pe modul manual de luminozitate pentru o exeperienta optima. Acestea sunt mici trucuri pe care le foloseste producatorul pentru a prelungi viata bateriei la o singura incarcare. Din pacate, este destul de enervant ca atunci cand esti afara sa intri in setari si sa reglezi luminozitatea in mod manual. La interior, setarea automata este suficienta pentru a vedea imaginile destul de clar.

Partea de touch este excelenta, poate putin prea sensibila pentru cei care nu sunt obisnuiti cu o putere ridicata de procesare, insa raspunde foarte bine la toate comenzile date. Este o adevarata placere in comparatie cu ce am testat pana acum.

 

         Receptie Semnal si Sunet

 

Sunetul este redat printr-un singur difuzor asezat in partea din spate, langa camera foto. Acesta poate fi obturat cu degetul destul de usor insa nu este afectat atunci cand telefonul este asezat pe masa. Motivul este profilul camerei foto, mai inalt decat cel al difuzorului.

Calitatea sunetului redat este spre foarte buna, nu exista distorsiuni majore pe difuzor, nici la auditia muzicala, nici la convorbirile trecute pe speaker. Castile din pachet au o calitate medie, insa, ca pentru orice smarpthone, pentru o auditie impecabila este recomandata achzitionarea unor casti ceva mai bune din comert. Convorbirile sunt foarte placute, spre surprinderea mea. Atenuarea zgomotului de fundal functioneaza mai bine ca la alte telefoane,dar nu exista o diferenta majora la One-X sau la 4S.

Receptia semnalului este de asemenea foarte buna si pot sa spun ca depaseste nivelul vechiului meu prieten, Nokia E51, cu care puteam da clasa altor smartphone-uri actuale din aceasta privinta. Antena este foarte bine gandita pentru a obtine minimul necesar in situatii critice.

Din punct de vedere al vitezelor de transfer, este la fel ca One-X, aici vazandu-se adevarata performanta a procesorului intern.

          Galerie de imagini

 

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy S3review/”/]

 

         Performanta Hardware

 

Cred ca acest capitol este cel mai simplu de prezentat, la urma urmei cifrele vorbesc de la sine. Mai jos este tabelul cu variantele de smartphone pe care am reusit sa le testez intr-un timp util si nu exista nici un dubiu care dintre ele este cap de lista. Benchmark-urile sunt putin inselatoare si nu este bine sa va bazati decizia doar pe cifrele obtinute. Exista multe elemente subiective de care trebuie sa tineti cont. Aici nu mai este vorba de un computer folosit doar pentru procesare, ci de un smartphone.

[table id=117 /]

Quadrant-ul, de exemplu, se bazeaza mai mult pe partea grafica pentru a oferi un rezultat, de aici si diferenta mare intre SGS3 si One-X, avand in vedere ca ambele detin procesoare Quad-Core. Antutu, pe de alta parte, ofera cea mai corecta comparatie, dupa parerea mea. Testul de video este din nou putin irelevant, nu vom putea niciodata sa observam diferenta intre 60 si 90 de cadre pe secunda. Cele 25 de cadre pe se cunda percepute de ochiul uman pentru video sunt maximul de care avem nevoie si observam ca si Galaxy Nexus atinge cu usurinta aceasta cifra pentru 720p. La 1080p situatia sta altfel, insa aceasta rezolutie va fi folosita doar in cazul in care urmarim filmul pe TV.

Probabil ca singurul avantaj al lui SGS3 din punct de vedere al performantei este ca procesorul Exynos este ceva mai eficient cand vine vorba de consumul bateriei. Nu exista aproape nici o aplicatie in afara de benchmark-uri care sa il foloseasca la potentialul maxim. Atat SGS3, cat si One-X vor rula foarte bine orice joc din Play Store, fara nici o diferenta majora in calitate sau viteza. Probabil diferenta va fi vizibila atunci cand va veni timpul upgrade-ului, iar SGS3 isi va putea „pastra proprietarul” in continuare. Vorbesc aici despre durata de folosinta a cestuia. Samsung a creat se pare un telefon mai longeviv. Sa fie oare asta un indiciu ca doreste sa se ocupe si de alte dispozitive si sa lanseze ceva mai tarziu urmatorul SGS? Posibil… vom vedea.

 

         Elemente Software

 

Exista o serie de programe de baza ce diferentiaza Samsung de alti producatori, cum este desigur si HTC cu al sau Sense, care a ajuns la versiunea a 4-a odata cu One-X. Diferenta intre interfata lui SGS3 si celelalte smartphone-uri este ca la momentul actual pot spune ca a juns la maturitate.

Interfata este mult mai bine stilizata, ajutorul venind desigur si din partea lui Android 4.0. Denumirea acestei interfete este TouchWiz. Numarul de setari rapide a fost crescut, lucru ce este binevenit, astfel pentru setarile rapide nu mai este nevoie de intrarea in meniu, avem tot ce ne trebuie in sectiunea de notificari. Exista si alte elemente ale lui TouchWiz care au fost pastrate, cum ar fi trecerea cu degetul peste un contact, intr-o parte pentru apelare si in cealalta parte pentru trimiterea unui mesaj. Icoanele au fost redesenate si repozitionate in comparatie cu alegerea lui Google, insa, avand in vedere ca acesta va fi telefonul principal pentru multi dintre voi, va veti obisnui foarte rapid cu aceasta asezare.

Am observat un mic bug, dar foarte putin deranjant: atunci cand telefonul este scos din standby, putem vedea in anumite situatii ecranul anterior, inainte de inchiderea acestuia, iar in alte situatii trebuie sa asteptata mai mult decat normal aparitia icoanelor. Aceasta mica problema apare si in functie de ce aplicatiile instalate si care ruleaza in fundal, unele dintre ele fiind ceva mai greu de „trezit”.

S-Voice este poate unul dintre cele mai intuitive programe de comanda vocala. Comparat din scurt cu Siri, ofera aproape aceleasi performante, depinde desigur de ce intrebari ii veti pune asistentei virtuale.

Nu o putem numi o clona, chiar daca in anumite situatii ofera aceleasi rezultate ca iPhone 4S, insa era nevoie de acest element pentru SGS3. Nici unul dintre smartphone-urile mentionate nu ofera o experienta optima pentru utilizarea de zi cu zi. Avand in vedere accentul diferit pe care il avem fiecare, pot exista erori de intelegere a mesajului la aproape oricine. S-Voice are tendinta de a amesteca cuvintele rostite in engleza in anumite situatii si poate oferi niste rezultate nu tocmai bune la cautarea de informatii. Pentru setarea calendarului sau a alarmei, functioneaza foarte bine. Sincer, nu cred ca o voi folosi prea mult, fiind doar una dintre nenumaratele functii oferite de Samsung la SGS3 gandite pentru a ne ajuta in folosirea cat mai usoara in fiecare zi, dar cu care nu ne vom adapta prea curand. In alta ordine de idei, mi s-ar parea ciudat daca as auzi pe cineva pe strada vorbind „cu telefonul” si nu „la telefon”.

Kies Air necesita conectarea telefonului si a PC-ului la aceeasi retea wireless, de preferat acelasi router, apoi ofera un URL pentru autentificarea telefonului cu PC-ul respectiv. Cu ajutorul acestuia se pot transfera o multime de tipuri de fisiere de, si pe PC, astfel nu mai este nevoie de incarcarea memoriei intrne cu informatii de care nu avem nevoie sau cautarea acerba a cablului de date prin geanta atunci cand ne intoarcem acasa. Se pot updata atat calendarul, cat si alte programe ce comunica cu PC-ul tot prin aceasta metoda. Aceasta este functia pe care o asteptam de multa vreme pentru suncronizarea informatiilor.

 

         Concluzii


Ar trebui sa fiu cu adevarat un carcotas inrait pentru a imi pastra primele impresii ale acestui smartphone. In timpul foarte scurt in care a stat la mine, am realizat ca te poti obisnui foarte rapid cu micile sale probleme, display-ul si puterea de procesare fiind esentiale in compensarea acestora. Chiar si dimensiunea devine acceptabila si poti ajunge sa efectuezi o multime de functii cu o singura mana. Calitatea audio, dupa cum am spus, este aproape de neegalat, cel putin in zonele cu semnal puternic.

Customizarea oferita de Samsung pentru interfata este atragatoare, mult mai buna decat ce am vazut la altii, desi, fiind un fan HTC, este posbil sa imi placa mai mult noul Sense 4. Depinde deci de preferintele fiecaruia. Daca sunteti un fan inrait al seriei Galaxy, cu siguranta ca acesta este viitorul smartphone, daca ati avut un HTC „toata viata” vi se va parea destul de greu sa treceti la SGS3, insa nu imposibil.

Cat despre iPhone 4 S, eh… tine de preferintele fiecaruia, insa si cei mai mari „fanboys” ai „brandului ce recomanda merele ca si dieta sanatoasa” trebuie sa fie de acord ca SGS3 il depaseste cu mult. Si acum voi primi o palma peste fata si mi se va spune, „lasa ca apare iPhone 5” si Apple o sa fie din nou cel mai bun. Posibil, nu zic nu, insa pana tunci coroana se duce catre SGS3. Pretul? Comparabil cu cel al iPhone-ului 4 S si a l lui HTC One-X, as putea sa spun ca este pe aceeasi lungime de unda. Mai exact 2.629 lei pentru varianta pe Alb, si 2.700 lei pentru varianta Pebble Blue (imitatie de aluminiu).

Un review interesant pentru Samsung Galaxy S III au facut si colegii de la Computerblog.ro.