Noul iPad 2 WiFi cu 16GB – alt procesor A5 si alta tehnologie

de: Alexandru Puiu
13 04. 2012

De cativa ani, cand Apple a lansat un nou iPhone, ne-a obisnuit sa lanseze si o versiune de 8GB a generatiei anterioare de terminale, de obicei cu mici modificari fata de modelele disponibile deja pe piata. In cazul noului iPad, Apple a aplicat acelasi principiu prin lansarea unui iPad 2 WiFi cu 16GB memorie interna.

In urma unei dezasamblari a modelul nou de iPad 2 care s-a lansat o data cu noul iPad, cei de la Chipworks au facut o descoperire extrem de interesanta legata de un procesor pe care toata lumea il considera identic cu ce aveam deja pe piata.

Intitulata APL2498, noua versiune a SoC-ului A5, desi este tot dual core, este construita cu un proces de fabricatie mai mic decat inainte – 32nm fata de 45nm. Prezent si in noul Apple TV, intr-o varianta single core se pare, noul SoC pe langa pretul mai mic de fabricatie datorita spatiului fizic mai mic cu 40% ocupat se pare ca mai vine cu un avantaj. Cu toate ca Apple s-a straduit sa aiba aceeasi performanta precum vechea iteratie a chip-ului, noul A5 pe 32 nanometri se pare ca vine cu un consum mai mic de energie.

Cu speranta ca cineva va atinge performanta de a debloca si cel de-al doilea core din SoC-ul integrat in noul Apple TV, nu putem decat sa asteptam ca cineva sa ne confirme cu cat este mai mare autonomia noului iPad 2 WiFi cu 16GB de memorie fata de vechiul iPad 2 WiFi cu 16GB de memorie.