Duke Nukem: istoria unei legende [Preview]

, 12 Apr, 15:30

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

Duke Nukem! Un nume asociat, in trecut, cu apogeul misoginismului in jocurile video, non-conformism si, mai ales, steroizi, beri reci si striptease! Unul dintre cele mai cunoscute personaje din jocurile video create pana acum, dar si unul dintre cele mai misogine, Duke rupea, practic, anumite bariere impuse in industria jocurilor video de atunci. Fie el pe PS1, Nintendo 64 sau PC, platforma mobila sau tableta grafica, astazi, ca si atunci, Duke are o savoare unica, dovada si remake-urile de care acesta a avut parte, dar si zecile de moduri. Totusi, intre timp, inceputurile acestui personaj creat de Apogee s-au pierdut in analele istorei (ce cult suna) si multi gameri nu stiu nici acum unde isi are originile acest personaj blond, tuns periuta, cu o atitudine macho, ahtiat dupa femei si ingestie de steroizi. Dovada ca multi fani au plans destul de mult in momentul in care 3D Realms si-au inchis portile in 2009, crezand ca acela va fi sfarsitul lui Duke. Intre timp, 2K Interactive au preluat licenta, au pus pe creatorii lui Borderlands, Gearbox, la treaba, pentru a realiza un Duke pana la finele acestui an. Dar gata cu viitorul, hai sa ne concentram asupra trecutului.

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, previewCui ii vine sa creada ca, initial, Duke nu a avut nimc in comun cu 3D-ul ? Presupun ca putini dintre voi stiu ca acesta a fost lansat pe piata de Apogee sub forma unui sidescroller 2D! Aparitia acestuia in Anul Domnului 1991 facea din creatorii lui, Todd Replogle si George Broussard, doua nume ce se vor rosti in viitor doar pe un ton de respect pentru realizarea acestui personaj. Dupa ce Duke a explodat in 1991, acesta cucereste inimile gamerilor, devenind un instant classic . Abordarea diferita pe care acesta o avea, vibe-ul macho si atitudinea de anti-erou au facut din blondul cu tunsoare militara unul dintre cele mai indragite personaje din jocuri, dar si controversate imaginari intr-un univers virtual. Chiar si asa, vorbim de anul 1991, an in care jocurile nu prea aveau un scenariu elaborat si nici personaje negative memorabile. Abordarea acestui personaj si stilul sau propriu fiind dezvoltate abia la trecerea de la 2D la 3D, ceea ce a facut acest unicat sa straluceasca cu adevarat.

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, previewDuke a fost creat initial in anii 80, de catre Todd Replogle, ca un protagonist al unui joc pe care acesta il realiza la momentul respetiv numit Metal Future. Abia dupa ce Scott Miller, fondatorul lui Apogee, mai tarziu 3D Realms, a auzit numele, acesta a sugerat ca numele jocului sa fie acelasi cu protagonistul principal, sugestie care s-a transformat in realitate. Dupa ce Miller a desenat, in mare, liniile in care personajul trebuie sa se incadreze, munca sa a fost preluata de artistii grafici George Broussard, Allen H. Blum III si Jim Norwood, rezultand personajul pe care pe toti il iubim si in ziua de azi. Ochelari de soare, tricou rosu, o pereche de jeansi si bocancii de armata, aceasta fiind atunci considerata cea mai buna portretizare a eroului. Totusi, chiar daca trei oameni au lucrat la modelarea lui Duke, lui Broussard si Blum le este atribuita mare parte din laude, acestia fiind reponsabili, pana la urma, cu aspectul final al acestuia, in al doilea joc. Chiar si asa, Duke a fost un real succes, vanzand atunci in jur de 60.000 de copii, ceea ce era o cifra fabuloasa pe atunci, mai ales ca jocul era impartit in trei episoade, fiind distribuit sub forma de shareware pe minunea numita internet, pe buletine on-line.

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

In jocurile originale Duke nu prea scotea o vorba, dar, dupa cum se lasa de inteles, acesta era un super erou  auto-proclamat, angajat de CIA pentru a il distruge pe Doctorul Proton, un om de stiinta jumatate robot, jumatate masina, ce ameninta Pamantul cu armata sa mecanizata. Abia in a doua parte a jocului, personalitatea domnului Nukem este definitivata, portretizarea acestuia ca un erou de actiune fiind mult mai evidenta. Acum, aventurile acestuia sunt mult mai orientate catre explodarea, impungerea sau dezintegrarea extraterestilor ce si-au permis sa invadeze Pamantul. Aici este subliniata sexualitatea sa irezistibila cand vine vorba de femei, in multe dintre circumstante gasindu-se inconjurat de cele mai incantatoare domnite cu decoltee primitoare. Totusi, Duke se pare ca in primele doua jocuri arata un anumit interes fata de o anumita femeie, Lani, dar detalii despre aceasta nu prea se ofera decat abia in imaginarea 3D a jocului.

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

Cateva lucruri pe care nu le stiati:

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

1 In Duke Nukem 3D, Duke are tatuat, pe unul dintre fesierii sai, numele Lani. Acest nume fiind legat de Lani Minella, una dintre talentele vocale folosite in Duke 3D, aceasta vocalizand multe dintre doamnele in pericol din joc.

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

2 In a doua partea a jocului, Duke da dovada de si mai mult egocentrism, in momentul in care acesta scrie o carte intitulata: „Why I’m So Great”, aceasta fiind o trimitere clara catre personajul lui Bruce Campbell din Army of Darkness.

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

3 Cel mai putin stiut lucru este ca faimoasa replica a lui Duke: „It’s time to kick ass and chew bubble gum, and I’m all out of gum”, este o adaptare a unei replici din filmul They Live, unde Roddy Piper spune: „I have come to chew bubble gum and kick ass and I’m all out of bubble gum”.

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, preview

jocuri video, Duke Nukem, legenda, lansare, personaje, Duke Nukem 3D, Todd Replogle, previewCa si personajele dupa care a fost modelat, Duke are ceva din Schwarzenegger, Stalone, Willis, Van Damme si alti eroi ai vremii, fiind considerat un anti-erou, incorect din toate punctele de vedere, ce reuseste sa realizeze cele mai ciudate lucruri, in pofida limitarii sale umane. Totusi, in a doua parte a jocului, exista o referinta prin care se sugereaza ca acesta ar fi creat artificial, cu ajutorul geneticii, lucru care nu a fost elaborat nici pana in ziua de azi. Chiar si asa, Duke Nukem, ramane unul dintre cele mai memorabile personaje realizate pana acum intr-un joc video. Pentru vocea sa, pentru replicile sale, pentru aspect, pentru ceea ce doriti dumneavoastra.  Duke este Duke si il asteptam si pe 14 iunie cu inimile deschise, pentru a apara Pamantul de extraterestri, decolteele mari, berile reci, atitudinea macho a fiecaruia dintre noi si mai ales… pentru ca au avut tupeul sa ne lase sa il asteptam atat timp. Pana una alta, creatori noi si vechi depaneaza amintiri intr-un trailer de exceptie dedicat eroului. Enjoy!
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail