Intel şi Micron introduc tehnologia NAND pe 25nm

Intel şi Micron introduc tehnologia NAND pe 25nm
13:21 02.02.2010

Intel-NAND-25nm-1

Intel Corporation și Micron Technology au anunțat oficial existența tehnologiei NAND pe 25 nano metri (nm), care este cea mai nouă soluție eficientă de a crește capacitatea de stocare a smartphone-urilor, playerelor media și, mai nou, solid-state drive-urilor (SSD).

Ce face această tehnologie atât de specială este faptul că memoria flash NAND stochează datele și alte informații media conținute de produsele electronice, reținând informația chiar și atunci când alimentarea cu energie este întreruptă. Produs de IM Flash Technologies (IMFT), un joint venture Intel – Micron, procesul pe 25nm permite obținerea unei capacități de stocare de 8 GB într-un singur dispozitiv NAND, creând astfel o soluție de stocare cu capacitate mare pentru gadget-urile existente în prezent, dar cu dimensiuni foarte mici. Are numai 167 mm2 – fiind suficient de mic ca să intre în spațiul gol din mijlocul unui CD, dar are o capacitate de stocare de 10 ori mai mare decât a unui CD (un CD standard poate stoca 700 MB de date).

Intel-NAND-25nm-2Noul dispozitiv pe 25nm de 8GB va intra în producția de serie în al doilea trimestru al lui 2010. Pentru producătorii de electronice de larg consum, dispozitivul oferă cea mai mare densitate într-o matriță cu tehnologie multi-level cell (MLC) 2 bits-per-cell, care se potrivește unui standard al industriei, o capsulă de tip TSOP (thin small-outline package). Mai multe dispozitive de 8 GB pot fi utilizate împreună, într-un pachet, pentru a crește capacitatea de stocare.

Noul dispozitiv de 8 GB, pe 25 nm, reduce numărul de chip-uri cu 50% față de generațiile anterioare, permițând obținerea unor design-uri mai suple, dar cu densitate mai mare și mai eficiente în ceea ce privește costurile. De exemplu, un solid-state drive (SSD) de 256 GB poate fi acum dotat cu doar 32 de asemenea dispozitive (față de 64, câte erau  necesare anterior); un smartphone de 32GB are nevoie doar de patru, iar un flash card de 16GB are nevoie doar de două.


Etichete:
loading...