Aplicatia Amber 11 transforma sistemele cercetatorilor in supercomputere

Aplicatia Amber 11 transforma sistemele cercetatorilor in supercomputere
13:16 03.05.2010

Amber 11 NvidiaCercetarile stiintifice extrem de laborioase din domeniul medicamentelor pot fi acum accelerate datorita lansarii aplicatiei AMBER 11, care le permite cercetatorilor sa isi transforme sistemele personale in adevarate supercomputere.

AMBER 11, ultima versiune a unei aplicatii foarte utilizate in domeniul bio-chimiei si cercetarii dinamicii moleculare, a fost optimizata pentru unitatile de procesare vizuala NVIDIA. Practic, aceasta versiune Amber a fost special construita pentru a valorifica capabilitatile seriei de GPU-uri NVIDIA Tesla 20, care beneficiaza de arhitectura de procesare paralela CUDA in rularea sarcinilor complexe de procesare.

Rezultatele au fost cresterea de 100 de ori a performantelor de procesare in comparatie cu serverele de procesare traditionale, bazate pe CPU.  In stadiile incipiente de testare in cadrul comunitatii utilizatorilor AMBER a fost inregistrata o crestere medie de pana la 30 de ori a vitezei de simulare a aplicatiilor bio-moleculare.

“Nivelul de imbunatatire a performantei permite dezvoltarea unor noi scenarii de simulare in stiinta, iar studiile dezvoltate alaturi de Dr. Walker fac parte din aceasta categorie de realizari,” afirma Andrew Cresci, general manager al diviziei vertical marketing NVIDIA. “Cu aplicatia AMBER 11 cercetatorii pot sa testeze mult mai multe ipoteze si scenarii datorita vitezei oferite de untatile de pocesare vizuala si, cel mai important, datorita usurintei cu care se poate accesa o statie de lucru bazata pe o platforma GPU.”

Potrivit cercetarilor, o singura unitate de procesare vizuala Tesla ofera la fel de multa putere de procesare cat 512 nuclee de procesor, in cazul simularii unei nanosecunde din viata unui nucelozom. Intr-o simulare simpla traditionala, precum testul JAC, s-a constatat ca o singura unitate Tesla GPU ofera echivalentul de procesare a 48 de nuclee din supercomputer-ul NSF Ranger.

Iata aici o prezentare a tehnologiei, iar in continuare un video in care profesorul care a contribuit la dezvoltarea tehnologiei discuta despre aceasta.


Sursa: Genomeweb

loading...