13 nov. 2015 | 13:50

Spune-mi ce job ai ca să îți spun dacă ți-l fură roboții

ACTUALITATE
Spune-mi ce job ai ca să îți spun dacă ți-l fură roboții

Știm deja că oamenii se tem că roboții le vor fura locurile de muncă și că rata șomajului va crește dramatic. Totuși, numeroase studii au indicat că nu există un motiv real de teamă în acest sens, și că economia e pe o pantă ascendentă remarcabilă.

Acum, însă, chiar și analiștii încep să ia în calcul varianta paranoică a oamenilor. Directorul Băncii din Anglia a avertizat că valul de automatizare amenință multe locuri de muncă, din domenii diferite. Se pare că cele aflate chiar în zona de risc vizează clasa de mijloc, scriu cei de la The Guardian.

În domeniul științific, utilizarea roboților nu e tocmai o noutate. Avansarea sistemelor automate și a inteligenței artificiale, însă, a dus la un nou nivel de implicare a mașinăriilor. De exemplu, Adam e un robot care „funcționează” precum un om de știință. Nu numai că poate realiza experimente, dar poate interpreta rezultate, plănui diverse experimente și face descoperiri pe cont propriu. A fost creat printr-un parteneriat între Aberystwyth și Cambridge și a devenit prima mașinărie care poate face toate aceste lucruri, în 2009. Acum, o versiune nouă, numită Eve, continuă similar în domeniul cercetărilor medicale și dezvoltării de medicamente împotriva malariei la Universitatea din Manchester.

În știință e de înțeles, dar în artă? Ai putea crede că roboții nu au nicio șansă, pentru că creativitatea vine din suflet, iar pentru a avea un suflet, trebuie să fii om. Să ne amintim totuși de concertul lui Tupac la Coachella, din 2012, la 16 ani după moartea sa. Desigur, a fost prin intermediul unei holograme, și chiar dacă momentan nu avem artiști în totalitate artificiali în filme, avansarea tehnologiei va schimba, încetișor, felul în care funcționează industria la acest capitol. Un exemplu ar fi Superman Returns, lansat la doi ani după moartea lui Marlon Brando, în care au fost mixate scene trase pentru Superman (1978) cu efecte generate pe computer, pentru a crea noi scene.

Martin Ford, expert în roboți, consideră că medicina e una dintre ramurile științifice care vor rezista cu brio „invaziei” roboților. De exemplu, meseria de asistent medical e un mix perfect al tuturor lucrurilor la care mașinăriile nu se descurcă: funcții motorii, cunoștințe de specialitate, o varietate largă de complicații potențiale și un chip prietenos.

Asta nu înseamnă că medicina nu e deloc amenințată, totuși. Proiectul Watson al IBM, faimos pentru faptul că a învins concurenți umani la Jeopardy, poate înțelege întrebări și căuta răspunsuri într-o bază de date imensă de cunoștințe tehnice. Poate oferi, de asemenea, diagnostice corecte.  Cei de la IBM consideră că tehnologia Watson va aduce îngrijirea medicală la alt nivel, fiind capabilă să stocheze cantități impresionante de date. IBM a implementat deja proiecte individuale folosind Watson în clinici din New York, Houson și Cleveland. Totuși, dezvoltatorii săi cosideră că va dura până să poată fi introdusă și acceptată în toate clinicile.

Felul în care IBM combină și analizează datele de sănătate i-au asigurat succesul în industria medicală de zeci de ani. Compania și partenerii săi consideră că schimbările tehnologice, economice și politice vor favoriza implementare noilor tehnologii pe care le dezvoltă în prezent. Mizează pe dezvoltarea inteligenței artificiale, pe stocare online accesibilă ca preț și o asigurare de sănătate care se va axa pe menținerea sănătății pacienților. De asemenea, robotul Da Vinci poate efectua operații cu care un chirurg uman nu s-ar descurca și este deja folosit pentru operații la inimă și extirparea tumorilor.

În ceea ce privește jurnaliștii, scriam acum puțin timp despre Wordsmith, o platformă creată de Automated Insights și citește datele pe care la încarci, apoi urmărește o structură definită de tine, pentru a genera un conținut logic și ușor de citit. Include rapoarte financiare, facturi, descrieri ale produselor și chiar și rezumate ale luptelor Game of Thrones. Mai există și Quill, o platformă care generează limbaj natural. Pusă într-un format structurat, poate redacta știri corect și concis.

Domeniul legislativ ar trebui, judecând logic, să rămână dominat de oameni. De acord, un robot nu ar putea niciodată să fie un avocat sau un judecător la fel de eficient precum un om, dar când vine vorba de eliberarea contractelor sau pregătirea testamentelor, o inteligență artificială ar putea fi ceva mai eficientă și mai rapidă decât un om. Și mai ieftină, pe termen lung.