20 ian. 2017 | 14:23

Tesla a redevenit cea mai rapidă mașină electrică din lume

VIDEO VIDEO

Pentru o scurtă perioadă de timp, Faraday Future s-a mândrit cu rata de accelerare record a FF 91 SUV. Se pare însă că printr-o actualizare software, Tesla P100D a redevenit lider în domeniu.

În urmă cu câțiva ani, la momentul apariției primilor bolizi electrici, aceștia aveau două probleme, autonomia destul de mică și viteza nu foarte mare. Între timp, s-au remediat amândouă, iar mașinile electrice de top au început să atingă performanțe aproape aberante.

Cea mai recentă competiție în domeniul autovehiculelor electrice se desfășoară între Faraday Future și Tesla Model S. Acum aproximativ o lună, a început să circule online un clip prin care se evidenția modul spectaculos în care FF 91 SUV poate depăși cu brio unele dintre cele mai rapide mașini din lume într-o cursă de tip drag – accelerație. La mometnul respectiv, mașina atinsese performanța de a accelera de la 0 la 100 km/h în doar 2,39 secunde. Statutul de lider în domeniu se pare însă că nu a rămas prea mult timp în curtea celor de la Faraday Future.

Într-o nouă demonstrație de forță publicată pe canalul de YouTube Tesla Racing Channel, o mașină Tesla Model S P100D a reușit să fie mai rapidă decât FF 91 SUV. Diferența dintre cele două este departe de a fi spectaculoasă sau semnificativă, dar în contextul în care pornisem de la un etalon de 2,4 secunde, vă dați seama că diferențele de accelerație nu mai pot fi decât infime. În orice caz, prin intermediul unei actualizări de firmware recente, a fost deblocat modul de funcționare Ludicrous Plus. Acesta din urmă a dus la obținerea unui timp de 2,389 secunde pentru tranziția de la 0 la 100 kilometri la oră.

Ați fi tentați să credeți că întreaga competiție este doar un truc de marketing de care încearcă să profite Tesla. În realitate însă, nu este deloc așa. Cei de la Faraday Future au fost foarte reticenți să pună o mașină Tesla Model S pe pistele proprii de test împotriva FF 91 SUV. În acele contexte, s-au rezumat doar la un Tesla Model X, care este semnificativ mai lent. Ca perspective de viitor, Elon Musk este de părere  că o mașină de producție a companiei poate atinge valoare de 2,34 secunde de la 0 la 100 Kmph și 2,1 secunde într-o variantă pentru curse a automobilului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele