11 ian. 2017 | 22:38

Cum schimbi locația de backup din iTunes pentru iPhone și iPad

TUTORIALE
Cum schimbi locația de backup din iTunes pentru iPhone și iPad

Locația de backup din iTunes este o sursă constantă de stres pentru utilizatorii de Windows, dar cu un pic de efort se poate modifica.

Indiferent dacă aveți un SSD generos sau un hard disk obișnuit, când folosiți un iPhone sau iPad cu o capacitate de 64, 128 sau 256GB, backup-ul pe computer se poate reflecta într-o problemă cu spațiul de stocare. Amatorii de partiții separate pentru Windows și restul documentelor sau fișierelor personale rareori au mai mult de 100GB alocați partiției C:\. În contextul în care locația de backup din iTunes este fixată pe C, iar un backup poate ajunge la 100GB, e foarte probabil să întâmpinați un mesaj de eroare la efectuarea copiei de siguranță. Problema este destul de frustantă mai ales din cauza faptului că Apple nu vă permite să modificați directorul în care vă salvează respectivele backup-uri. Nu îmi dau seama dacă este încă un mijloc prin care să fiți forțați să plătiți pentru spațiu pe iCloud, dar având în vedere că problema există cu mult timp înaintea lansării primului iPhone, acest fapt e puțin probabil.

Cum muți locația de backup din iTunes pe altă partiție

Problema spațiului cauzat de backup-urile din iTunes este una destul de veche, dar odată cu creșterea exponențială a capacității iPhone-urilor a devenit mai gravă. Din acest motiv, cel mai bine ar fi să relocați acel director pe altă partiție, unde spațiul liber nu este o problemă la fel de mare. Ideea este simplă, dacă aveți un iPhone cu o capacitate mai mare decât spațiului aferent partiției de sistem, este doar o chestiune de timp până când veți întâmpina această problemă. Ca urmare, ar trebui să apelați din timp la un remediu preventiv. Backup-urile în iCloud sunt foarte bune și le recomand cu încredere, dar nu doresc nimănui să încerce să restaureze un backup de 30 sau 50GB din cloud, indiferent cât de rapidă este conexiunea sa la internet. Procesul poate dura și 8 ore.

În mod implicit, locația de backup din iTunes se află în C:\Users\<NumeUtilizator>\AppData\Apple Computer\MobileSync\Backup. În funcție de versiunea de Windows poate fi în C:\Users\<NumeUtilizator>\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup. Înainte de a face un efort să o modificați, trebuie să creați un nou director în care vor ajunge copiile de siguranță pe viitor. Pentru asta, intrați în My Computer, pe D: sau E:, în funcție de unde aveți mai multe spațiu și creați un director intitulat simplu Backup. Poate fi ceva mai complicat și nu trebuie să fie neapărat la rădăcina partiției, dar pentru acest tutorial am apelat la varianta cea mai simplă și ușor de înțeles. 

Aveți grijă să nu aveți iTunes pornit. Apăsați pe Windows + R, iar în fereastra de run tastați fără ghilimele  “%APPDATA%\Apple Computer\MobileSync”. Confirmați prin apăsarea tastei Enter. În fața ochilor ar trebui să aveți un director intitulat Backup. Redenumiți-l în ”Backup vechi” cu click dreapta pe el alegând opțiunea Rename și confirmând cu Enter. 

Soluția la problema noastră cu locația de Backup din iTunes implică utilizarea unei legături simbolice sau symbolic link. Pentru a crea așa ceva, cu tasta Shift apăsată, faceți click dreapta în spațiul liber în directorul MobileSync pe care l-ați deschis mai sus. Din meniul contextual alegeți Open Command Window Here. În noua fereastră, copiați comanda de mai jos având grijă să modificați litera partiției în care vreți să puneți backup-urile create de către iTunes.

mklink /J “%APPDATA%\Apple Computer\MobileSync\Backup” “D:\Backup”

Confirmați comanda cu Enter. În cazul în care conexiunea s-a realizat cu succes, ar trebui să primiți o confirmare de genul Junction created for…, urmată de locația celor două directoare. În secunda următoare, în fundal, ar trebui să vedeți un nou director Backup în fereastra de File Explorer din spate cu un simbol de scurtătură. Din acest moment, problema ar trebui să fie rezolvtă, dar ar fi bine să mai facem câteva teste. Faceți dublu click pe locația Backup din Mobile Sync și din meniul contextual accesibil cu click dreapta alegeți New -> Text Document. Opțional, tastați un nume pentru noul fișier. După aceea, intrați pe D: în noul director Backup și verificați dacă există documentul creat anterior în celălalt director. Dacă există, înseamnă că problema s-a rezolvat. Mai rămâne să faceți un Backup prin iTunes și să verificați dacă apare pe D:\Backup în loc de C:. Eventual, mutați manual backup-urile vechi din directorul Backup Vechi din Mobile Sync în noul Backup. În funcție de dimensiunea respectivelor fișiere vechi, procesul s-ar putea să dureze destul de mult.

Merită reținut că puteți folosi comanda mklink într-un set mult mai stufos de situații, nu doar pentru schimbarea locației de backup din iTunes. Orice referință către un director poate fi redirecționată în acest mod.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele