02 ian. 2017 | 11:00

Ce se întâmplă cu creierul tău dacă consumi alcool și droguri în același timp

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu creierul tău dacă consumi alcool și droguri în același timp

Alcoolul și marijuana sunt două dintre cele mai folosite droguri. Dacă ai fost la vreun party unde se găseau amândouă, probabil ai văzut că ele sunt de nedespărțit.

S-au scris foarte multe lucruri despre efectele lor separat asupra organismului și al creierului. Dar oare ce se întâmplă dacă le combini?

Un episod postat pe canalul de YouTube al AsapSCIENCE explorează cercetările, iar rezultatul este că se întâmplă niște lucrui ciudate la nivel biologic, atunci când bei și fumezi marijuana, potrivit sciencealert.com.

Pentru început, haideți să vedem, separat, efectele alcoolului și ale ierbii. Alcoolul afectează sistemul central nervos, prin schimbarea modului în care neuronii comunică. Asta se întâmplă prin suprimarea glutanatului excitator neurotransmițător și creșterea neurotransmițătorului inhibitor GABA. Pentru cunoscători, acest lucru înseamnă că simți mai puțin, percepi mai puțin și îți amintești mai puțin.

Iarba lucrează altfel. Ingredientul activ din Marijuana este THC- tetrahidrocanabinol și acționează asupra receptorilor canabinoizi din creier, cauzând „prăjirea” continuă a unor neuroni. Acest lucru face ca gândurile și imaginația să se amplifice.

Cele două – alcoolul și marijuana– au în comun glutamatul inhibitor. Și, cum glutamatul este o parte esențială a procesului de învățare, studiile au arătat că bând și drogându-te în același timp, ajungi să ai o memorie proastă.

Spre exemplu, un studiu din 2002 a arătat că șobolanii au fost mai puțini capabili să recunoască obiecte, în timp ce erau beți și drogați, în comparație cu aceia care erau expuși doar la unul dintre vicii.

Alcoolul accentuează efecele marijuanei. După două pahare de alcool, un studiu a arătat că nivelul plasmei THC din sânge s-a dublat, comparativ cu cei care erau doar drogați, dar au băut numai lichide fără alcool.

Cu alte cuvinte, alcoolul te face mult mai drogat, deoarece crește fluxul sanguin în corp. Acum vine răsturanrea de situație: unele dovezi arată că iarba repară daunele cauzate de consumul excesiv e alcool asupra ficatului.

Petreceți în continuare, dar… aveți grijă!