24 ian. 2017 | 10:50

A devenit ilegal să intri pe Facebook din China prin VPN

ACTUALITATE
A devenit ilegal să intri pe Facebook din China prin VPN

Au fost din totdeauna probleme cu nivelul de cenzură online din China, dar o nouă lege duce restricțiile la extrem prin ilegalizarea serviciilor VPN.

În China nu poți intra pe Facebook, Twitter, Google și multe alte site-uri. Accesul la aceste servicii occidentale este interzis ca politică de stat. Alternativele locale sunt mai mult decât decente, dar rolul lor nu este doar de ajuta oamenii să interacționeze online, ci de a fi monitorizați atent de stat. Acesta politică se aplică de foarte mulți ani și sunt șanse infime să devină mai relaxată în viitor.

Alternativa folosită de expați și de cei care își doreau acces la presa liberă și Facebook sau Google implica utilizarea unui VPN. Dacă noțiunea vă este străină, VPN sau Virtual Private Network îți permite să criptezi tot traficul tău online prin redirecționarea sa printr-un server dintr-o țară străină. Astfel, tu te afi în China, iar Facebook crede că de fapt ai o conexiune la internet din Statele Unite. 

Printr-o decizie a Ministrului Industriei și Tehnologiei Informației din China anunțată weekendul trecut, s-a început la nivel național curățarea conexiunilor la internet. Situația foarte neplăcută a fost detaliată de South China Morning Post și pare să includă foarte multe noțiuni vagi. Din câte se pare, ambiguitatea este intenționată pentru a oferi mai multă libertatea autorităților în momentul în care încep să-și implementeze planul.

Pe hârtie, autoritățile chineze au insistat pe faptul că VPN-urile pot fi folosite în continuare, cu condiția să fie aprobate de guvern. În contextul în care respectiva aprobare vine doar dacă autoritățile au acces la traficul de date realizat prin respectiva rețea privată, puteți mai bine să considerați că astfel de artificii sunt ilegale.

Nu este prima oară când chinezii încearcă să blocheze utilizarea de servicii VPN în teritoriu. Un eveniment similar s-a petrecut anul trecut în martie, când, în urma Congresului Național al Poporului desfășurat la Beijing, mai multe servicii online au devenit nefuncționale. Situația din China nu este izolată. În țări precum Egipt, Rusia, Cubia, Bahrain, Turcia sau Vietnam, autoritățile blochează deseori accesul la internet și cenzurează accesul online la informații.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele