23 ian. 2017 | 18:49

De ce CD-urile și DVD-urile sunt inscripționate dinspre interior spre exterior

ACTUALITATE
De ce CD-urile și DVD-urile sunt inscripționate dinspre interior spre exterior

V-ați uitat, probabil, pe partea scrisă a unui CD sau a unui DVD și ați văzut unde se face delimitarea între partea scrisă și partea nescrisă a discului.

Am descoperit acest truc cu ani buni în urmă, iar de atunci l-am folosit constant pentru a verifica diverse CD-uri și DVD-uri despre care nu știam dacă au conținut sau nu. În cele mai multe cazuri, exceptând situațiile când doar câțiva MB sunt scriși pe disc, metoda e eficientă.

Și totuși, de ce CD-urile și DVD-urile sunt scrise de calculator de la interior către exterior? Întâi de toate, trebuie să știți că doar discurile create pe PC-uri sunt scrise astfel. În cazul producției de masă, datele sunt imprimate deodată pe un disc, dar există și alte excepții.

Mărimea contează

În prezent, discurile, fie ele CD-uri, DVD-uri sau Blu-Ray-uri, au același diametru standard, de 120 mm. Există totuși și mini-discuri, din ce în ce mai rare, ce ar reprezenta o problemă dacă scrierea s-ar face de la exterior către interior, deoarece unitatea optică ar avea nevoie de un sistem în plus pentru a asigura o scriere corectă.

Scrierea se poate face și invers

Scrierea de la interior la exterior reprezintă o măsură de siguranță eficientă pentru a asigura calitatea discurilor de diferite dimensiuni. Cu toate acestea, există și discuri scrise de la exterior către interior, folosite de obicei în cadrul consolelor de jocuri video, cum ar fi Xbox.

Acestea sunt scrise astfel deoarece se poate spori performanța unui disc optic, având în vedere că discul se rotește mai repede la margini decât la interior. Astfel, laserul poate citi datele mai repede decât dacă le-ar citi de la interior către exterior, arată fossbytes.com.

În cazul DVD-urilor dual layer, stratul de dedesubt este scris clasic, din interior spre exterior, în timp ce stratul de deasupra este scris invers, de la exterior la interior. Tehnica este cunoscută ca OTP, sau Optical Track Path. Aceasta este eficientă deoarece straturile pot fi schimbate rapid, pentru un acces facil la date, în comparație cu PTP, sau Parallel Track Path, unde ambele straturi sunt scrise în aceeași direcție.