18 ian. 2017 | 11:02

CIA a publicat online milioane de documente desecretizate

ACTUALITATE
CIA a publicat online milioane de documente desecretizate

CIA a publicat un număr însemnat de documente desecretizate pe Internet, acestea fiind de acum disponibile pentru oricine.

Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite a publicat online nu mai puțin de 12 milioane de pagini de documente din arhivele sale. Acestea acoperă un interval de timp de aproximativ 50 de ani și includ rapoarte, informări, dar și alte tipuri de documente.

În cadrul acestor arhive se regăsesc o mulțime de subiecte, din cele mai diverse, dar la care ne-am aștepta, într-o oarecare măsură. Astfel, apar discuții ale CIA cu privire la asasinarea li Fidel Castro, detalii cu privire la crimele de război ale regimului nazist, rapoarte de observații ale OZN-urilor, dar și un studiu cu privire la telepatia umană, cunoscut ca Project Star Gate.

În 1995, președintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a ordonat CIA să declasifice documentele secrete care erau mai vechi de 25 de ani și care aveau valoare istorică, dar Agenția nu s-a grăbit, iar arhivele au devenit disponibile abia în 2000. Cu toate acestea, accesarea documentelor era un proces extrem de limitat, deoarece acestea puteau fi citit doar de pe 4 computere, aflate la US National Archives, în Maryland. Mai mult, calculatoarele puteau fi accesate doar între orele 9:00 și 16:30, arată theverge.com.

Baza de date este cunoscută drept CREST (CIA Records Search Tool), iar disponibilitatea sa online a fost o cerere importantă a jurnaliștilor, dar și a persoanelor din domeniul academic. Organizația non-profit MuckRock a inițiat o cerere de tipul Freedom of Information în 2014, cu privire la baza de date, iar CIA a răspuns că ar dura 6 ani și ar costa 108.000 de dolari pentru ca baza de date să fie livrată pe 1.200 de CD-uri. Timpul și costul s-au redus semnificativ în noiembrie 2016, când Agenția a anunțat că în 2017, baza de date CREST va deveni disponibilă.