12 ian. 2017 | 12:17

Apendicele ar putea fi mai folositor decât credeai

ACTUALITATE
Apendicele ar putea fi mai folositor decât credeai

O serie de cercetări efectuate recent arată că apendicele ar fi mai mult decât un simplu vestigiu evoluționar, având o serie de funcții.

Apendicele este un organ care le-a dat bătăi de cap savanților de-a lungul secolelor. Charles Darwin era de părere că strămoșii noștri îndepărtați îl foloseau pentru a digera frunzele, această teorie devenind principala ipoteză cu privire la existența acestuia. Neimportant în prezent pentru supraviețuire, acesta ajunge uneori să provoace apendicită.

Cu toate acestea, nu toată lumea crede în inutilitatea apendicelui. În 2007, o echipă de la Duke University a afirmat că acesta ar putea fi un ”loc sigur” pentru bacterii benefice. Un nou studiu publicat în jurnalul Comptes Rendus Palevol adaugă noi dovezi în această privință, arătând că apendicele este un organ important care s-a dezvoltat independent în zeci e cazuri în regnul animal.

Urmărind istoria animalelor ce au acest organ, cercetătorii au putut să descopere o legătură între fostul organ digestiv și rolul propus, de organ secundar în ceea ce privește imunitatea.

533 de specii de mamifere au fost analizate pentru a se descoperi prezența sau absența apendicelui, iar rezultatele arată că acesta a apărut separat de peste 30 de ori. În mod interesant, odată ce organul apare în corpul unei specii, acesta nu mai dispare complet niciodată. Asta sugerează că organul se adaptează și rămâne util printr-o funcție secundară.

Speciile ce au apendice tind să aibă concentrații mai mari de țesut imun, în forma țesutului limfoid, în cecum. Descoperirea sugerează că organul are rol secundar în sistemul imunitar. De asemenea, țesutul limfatic stimulează dezvoltarea unor bacterii benefice, iar apendicele poate fi un loc unde acestea să fie protejate, arată gizmodo.com.

Cei ce au rămas fără apendice nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece cea mai mare parte a oamenilor ce au trecut printr-o operație de apendicită nu au alte probleme de sănătate din cauza unui sistem imunitar cu deficiențe. Există totuși posibilitatea ca aceștia să se îmbolnăvească mai repede și să aibă nevoie de puțin mai mult timp pentru recuperare.