23 ian. 2017 | 17:51

Acest costum te-ar putea transforma într-un supererou

ACTUALITATE
Acest costum te-ar putea transforma într-un supererou

Dacă ai visat vreodată să devii un supererou, probabil știi deja că pentru a fi un personaj veritabil, ai nevoie de un costum care să-ți ofere câteva avantaje.

În 2016, Armata SUA a finanțat proiectul unui exocostum flexibil, care să îi ajute pe soldați să care echipamente grele. Acum, un studiu arată cât de eficientă este această creație.

Conform studiului, acest costum de supererou reduce cu 23% efortul pe care o persoană îl depune pentru a merge, oferind susținere gleznelor și șoldurilor purtătorului, la fiecare pas. În comparație cu exocostumele din filme, inginerii de la Harvard au preferat să creeze costumul dintr-un material textil, flexibil, arată popsci.com.

exocostum

Costumul este creat astfel încât să devină activ doar atunci când purtătorul se pune în mișcare. Acesta se concentrează pe zona șoldurilor și a gleznelor, acestea două contribuind la aproximativ 80% din forța depusă de un om în timpul mersului.

Cercetările anterioare au arătat că mușchii din zona inferioară a piciorului trebuie să lucreze mai intens când un individ are un bagaj, pentru a susține încărcătura și a balansa încheieturile. Asta dupce la oboseală, la o reducere a performanței și poate chiar să crească riscul de accidentări.

exocostum 2

Alte studii au raportat că poate exista un transfer de energie între gleznă și alte încheieturi. O serie de noi studii vor fi efectuate, astfel încât să se descopere care este impactul real al tehnologiei, având în vedere că întregul sistem are o oarecare greutate, ce ar putea influența rezultatele finale.

Scopul cercetătorilor, conform autorului studiului, Sangjun Lee, este acela de a descoperi care este punctul de echilibru între greutatea adăugată de sistem și necesarul de forță aplicată pentru a atinge beneficii maxime în ceea ce privește folosirea acestui costum.