01 dec. 2016 | 21:50

Xbox One este mai rapid: Final Fantasy XV e mai sprinten pe consola Microsoft

VIDEO VIDEO

Există foarte multe jocuri cross-platform care se lansează pe Xbox One și PlayStation 4, dar se pare că Final Fantasy XV se mișcă mai bine pe consola Microsoft. 

Amatorii de jocuri de aventură probabil că visează de mult timp la un nou joc a cărui acțiune se desfășoară în universul Final Fantasy. Rugămintea le-a fost ascultată prin lansarea Final Fantasy XV, un titlu la ce a fost dezvoltat în câțiva ani și care, din câte se pare, a făcut o treabă foarte bună în a satisface exigențele fanilor. Problema este că, au apărut mai multe dovezi online cum că nu s-ar mișca la fel de bine pe PS4 sau PS4, precum pe Xbox One. Mai grav decât atât este faptul că, deoarece probabil nu este optimizat foarte bine pentru noul PlayStation, se mișcă chiar mai prost pe noul PS4 Pro, decât pe versiunea clasică a consolei.

Această situația dezamăgitoare a fost detaliată prin câteva clipuri foarte sugestive de către cei de la Digital Foundry. Respectivii, după cum se poate vedea în clipul de mai sus, au ajuns la concluzia că se mișcă mult semnificativ mai bine pe Xbox One. Aceleași scene rulate pe PlayStation 4 se agață ocazional și au mari șanse să frustreze utilizatorii.

Pe de o parte, problema are mari șanse să aibă legătură cu rezoluția la care este randat jocul. Din motive necunoscute, pe Final Fantasy XV rulează pe Xbox One la rezoluție de 900p, în timp ce pe PlayStation vorbim de Full HD 1080p. Vizual, nu veți vedea vreo diferență, decât pe panouri de foarte mari dimensiuni. Vizavi de partea de procesare însă, consumul de resurse hardware este semnificativ mai mare.

În final, trăgând linie, diferența nu performanță nu este neapărat semnificativă, chiar dacă este măsurabilă. Jocul se mișcă la 30 de cadre pe secundă atât pe Xbox, cât și pe PlayStation, cu mențiunea că pe PS4 mai scade ocazional, pentru perioade scurte de timp, la 27 de cadre pe secundă. Mai rămâne să înțelegem de ce se agață  mai multe pe PS4 Pro, decât pe PS4.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele