28 iul. 2016 | 02:14

Windows 10 la aniversare: schimbările importante din noua versiune

TUTORIALE
Windows 10 la aniversare: schimbările importante din noua versiune

Există multe motive pentru care ar trebui să fii încântat de Windows 10, iar update-ul ce va celebra aniversarea unui an de la lansare, incorporează alte câteva părți bune.

Nimeni nu se aștepta să mai prindă ziua în care să recomande cu brațele deschise instalarea celei mai noi versiuni de Windows la scurt timp după lansare. Pentru mulți dintre cei care interacționează în mod regulat cu tehnologia, exact asta s-a întâmplat anul trecut când versiunea finală de Windows 10 a devenit oficială. Pe lângă cei care și l-au instalat intenționat, prin upgrade sau de la zero, există însă și câteva milioane care au fost forțați de circumstanțe, dar nu este cazul să dezbatem aici politica ostentativ de agresivă de update practică de gigantul din Redmond. Atlfel, nu ar fi ajuns la statistica impresionantă de peste 350 de milioane de PC-uri cu Windows 10, cu promisiunea că se îndreaptă cu pași repezi către un miliard.

În principiu, ca în cazul oricărei alte versiuni de Windows de până acum, Windows 10 beneficiază săptămânal de actualizări mai mici sau mai mari. O dată sau de două ori pe an însă, există un update care merită toată atenția. Înlocuitorul clasicului service pack, de această dată, este Windows 10 Anniversary Update și, deși multe dintre schimbări ar putea trece neobservate, ar fi bine să știți de ce, după 2 august, nu merită să-i amânați prea mult instalarea. Ca de fiecare dată, vor exista câteva particularități care nu sunt funcționale în română sau în România, iar altele necesită accesorii pe care 95% dintre utilizatorii de Windows 10 nu le au. Stylusul este primul pe listă, iar în noul Windows va face minuni, dacă îl aveți. Trecând peste aceste aspecte mai mult sau mai puțin pozitive, mai jos voi detalia marile schimbări din Windows 10 Anniversary Update.Windows Ink

Schimbările de substanță din cel mai nou Windows 10

Cortana, deși este foarte puțin probabil să-l folosiți în România, având în vedere că nu funcționează decât în engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană, chineză simplificată și japoneză, este mult mai util după update-ul aniversar. Asistentul virtual Microsoft se ancorează mai adânc în aplicațiile pe care le aveți instalate pe PC și știe să intereacționeze la un alt nivel cu documentele pe care le aveți, email-urile sau fotografiile voastre. De exemplu, știe să redea muzică de pe câteva servicii de streaming, fără să-i dați prea multe detalii. În plus, este instant mai util din moment ce poate fi accesat din ecranul de blocare din Windows 10. Astfel, veți găsi mai rapid un document pe care-l căutați, o notiță redactată în urmă cu câteva săptămâni sau un email.

Atât Cortana, cât și Windows 10, vor face o treabă mult mai bună în a interacționa cu telefonul vostru. Indiferent dacă aveți un Windows Phone cu Cortana preinstalat sau un Android pe care ați instalat voi Cortana din Google Play, toate notificările vor sări de pe telefon pe desktop cu o intervenție minimă din partea utilizatorului. Singura particularite pe care trebuie să o aveți în vedere este să vă autentificați cu același ID și parolă Microsoft pe ambele dispozitive. Din păcate, aceste funcții nu sunt valabile în cazul posesorilor de iPhone, din cauza limitărilor pe care Apple le impune dezvoltatorilor. Nu mai aveți baterie la telefon, vă vă anunța laptopul. V-ați pierdut telefon și vreți să-l localizați sau să-l faceți să sune, nu ezitați să dați câteva click-uri în colțul din dreapta jos de lângă ceas. Prin Messaging Everywhere, veți putea primi și răspunde la SMS-urile de pe telefon prin intermediul computerului. Programările, indiferent cum au fost create, sunt sincronizate între toate aparate voastre.

Windows Ink, un set de funcții revoluționare dedicate utilizatorilor de stylus, vor ajunge în centrul atenției printr-o secțiune dedicată din desktop. În plus, acest set de particularități nu sunt dedicate doar posesorilor de Surface și Surface Pen. Dacă aveți un stylus ce funcționează în Windows, acela poate fi folosit pentru redactat rapid niște notițe, pentru a desena o schemă sau pentru a atașa câteva semne unei capturi de ecran. Iar dacă stylus-ul are un buton, din Settings – Devices – Pen puteți alege să deschideți automat OneNote când apăsați pe el sau altă aplicație care vă încântă. Ca bonus, nu vă oprește nimeni să profitați de elemente din Windows Ink cu un mouse și o tastatură. Trebuie doar să faceți click dreapta pe taskbar și să selectați Show Windows Ink Workspace. Notițele noi pot fi realizate și prin intermediul ecranului de blocare din Windows.

Odată cu Windows 10 Anniversary Update, magazinul de aplicații Windows Store va fi mai generos pentru utilizatori și mai flexibil pentru dezvoltatori. În sfârșit, vor putea fi găzduite în Windows Store programe ce nu au fost create în conformitate cu Universal Windows Platform. Doritorii vor putea apela la un utilitar Microsoft pentru a face o conversie rapidă de la aplicații standard, compatibile cu orice Windows la programe UWP. Jocurile din Windows Store ar trebui să scape de numărul foarte mare de limitări pe care le-am detaliat aici.

Pentru prima oară, un sistem de operare Microsoft va include suportul pentru linii de comandă în format de Linux Bash pentru Ubuntu. Dezvoltatorii vor fi foarte încântați de acest detaliu aparent insignifiant. Windows Hello

Windows Hello, sistemul de autentificare avansat din Windows 10, va putea fi folosit pentru a vă autentifica mai rapid, prin amprentă sau cu recunoașterea feței în Dropbox și alte aplicații pe care le folosiți în mod regulat. Aceeași amprentă o veți putea folosi să vă introduceți automat parola la un site favorit în Microsoft Edge. Ar fi ideal să vedem mai multe sisteme ieftine cu camere capabile să identifice profunzimea pentru login, dar nu cred că vom avea prea curând ocazia. Cel puțin momentan, Hello are un potențial enorm, dar utilitatea sa va crește doar cu hardware compatibil. Printr-un așa numit Companion Device Framework, în viitor s-ar putea să fie suficient să vă apropiați cu ceasul deștept, un smartband sau smartphone de un computer cu Windows 10 pentru a vă autentifica rapid. Nu este deloc exclus să băteți din palme, cu brățara la mână și Windows-ul să se autentifice.

Windows 10 aniversare Dark Theme

Schimbările de fond din noul Windows 10

Este imposibil să nu te îndrăgostești de tema întunecată din Windows 10. Într-o oarecare formă și cu câteva artificii, aceasta era inclusă încă de la început, dar din câteva clickuri putea fi activiată doar în Microsoft Edge. Pentru a profita de ea și a obține o interfață foarte similară cu cea din imaginea de mai sus, trebuie să intrați în Settings – Personalization – Colors. Singura limitare a acestei teme este că, în miezul nopții, File Exporer va continua să vă obosească enorm. În schimb, meniul de start, bara de start și centrul de acțiuni vor fi toate de culoare închisă sau deschisă.

Meniul de start, dintr-un click, vă va duce la o listă stufoasă cu toate aplicațiile voastre instalate, aceeași listă care în trecut necesita un click în plus. Tile-urile Live din același meniu sunt acum un pic mai elaborate, deoarece un click pe un rând dintr-o știre, va deschide aplicația aferentă de știri și vă va afișa implicit doar articolul care v-a atras clickul. Funcțile importante precum File Explorer, Settings și Shut Down vor rămâne ancorate în rama din dreapta a meniului de start, lângă lista de programe prezente pe sistem.

Calendarul este integrat în taskbar. Ca urmare, dacă veți da click pe ceas, veți vedea evenimentele voastre iminente. La fel de ușor, din aceeași interfață, veți putea face noi programări printr-un banal click pe un + discret. În acel moment, se va deschide aplicația completă de Calendar.

Update-urile la Windows 10 nu vor mai fi instalate în orele voastre de program. Definite ca Active Hours, acestea pot fi personalizate din Settings – Update & Security – Windows Update.

Battery Saver din Settings – System este redenumit în Battery. Modificarea nu este însă doar una de nume. Același meniu vă va ajuta să vedeți consumul de baterie al unor aplicații, vă va permite să alegeți dacă vreți sau nu ca acelea să ruleze în fundal și, nu în ultimul rând, va include opțiunea să mergeți pe mâna Microsoft.Windows 10 aniversare Microsoft Edge Extensions

Microsoft Edge ar fi trebuit să fie așa de la început

Este un pic trist că un browser atrăgător și sprinten ca Microsoft Edge abia acum beneficiază de suportul pentru extensii de la terți, dar aceasta a fost decizia companiei americane. Lista inițială include LastPass, AdBlock, Pocket și Evernote Clipper. Randarea unui set semnificativ de standarde web va fi și ea suportă în Edge. Microsoft nu ezistă să afirme că acest standard este mai rapid. Aparent, va exista și o unealtă gratuită menită sa faciliteze transformarea extensiilor din Chrome în Microsoft Edge, dar e greu de spus când va ajunge online aceasta din urmă. Fiecare nouă extensie va putea fi descărcată doar din Windows Store.

În sfârșit, conținutul în Flash din Edge care nu va fi foarte relevant pentru experiența voastră de navigare, va începe să vă consume resurse hadware doar dacă dați click pe el. Jocurile și clipurile video nu ar trebui să fie afectate, dar așteptați-vă cu siguranță să vedeți mai puține reclame animate. Această funcție, într-un format similar, a fost anunțată de Google pentru Chrome în urmă cu ceva timp. Tot imprumutate din Chrome, vom putea vedea notificări de pe diverse site-uri ce vor apărea la mult timp după ce nu le-ați mai accesat, cu condiția să vă fi dat acordul inițial.

Paginile voastre web favorite vor putea fi puse în cui în Edge. Nu trebuie decât să țineți click stânga apăsat pe oricare dintre tab-urile în care le aveți deschise, să optați pentru Pin, iar acestea se vor deschide automat de fiecare dată când întrați în browser. Printr-un gest de swipe în față sau în spatele pe panourile sensibile la atingere, vă veți putea întoarce mai rapid pe pagina anterioară vizitată sau veți putea merge înapoi în față. În teorie, versiunea actualizată de Edge, ar trebui să fie mai eficientă energetic, dar această particularitate trebuie experimentată.

Dintr-un punct de vedere, schimbările detaliate mai sus, nu sunt neapărat revoluționare, dar vor încânta un procent important dintre utilizatorii de Windows 10 și vor atesta din nou calitățile pe care sistemul de operare le includea încă de acum un an.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele