14 nov. 2016 | 10:43

Volkswagen confirmă: Audi poate trișa la testele care măsoară emisiile de gaze

ACTUALITATE
Volkswagen confirmă: Audi poate trișa la testele care măsoară emisiile de gaze

O autoritate guvernamentală americană a deschis o anchetă pentru marca Audi a producătorului Volkswagen, legată de descoperirea unui software înșelător.

California Air Resources Board ar fi descoperit software-ul în această vară, pe modelele Audi A6 şi A8 şi SUV-ul Q5. Acesta ar fi diferit de cel care a declanşat scandalul imens iscat de manipularea testelor de emisii în cazul producătorului VW. La sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) a iniţiat proceduri împotriva Audi şi va audia inginerii grupului VW, potrivit ZF.

Volkswagen a confirmat acuzația potrivit căreia software-ul Audi poate denatura rezultatele testelor respective. Mașinile cu transmisiuni automatizate pot face în așa fel încât emisiile de carbon și de oxid de azot să aibă valori mai mici în teste, astfel încât mașinile să pară mult mai prietenoase cu mediul decât sunt în timpul condusului, potrivit Engadget. Aceste transmisiuni se adaptează în funcție de condiții, au admis cei de la Volkswagen.

Hans Dieter Poetsch, președintele consiliului de supraveghere, este anchetat de procuratura din Germania în acest moment, pentru manipularea pieței financiare. VW și Poetsch colaborează cu autoritățile în această investigație, iar grupul german susţine că managementul companiei şi-a respectat obligaţiile referitoare la dezvăluirea de informaţii în conformitate cu legea referitoare la piaţa de capital.

Fostul director general al VW, Martin Winterkorn, a fost scos din funcție în urma scandalului emisiilor. De asemenea, capitalizarea de piață a grupului german a scăzut, iar compania a încheiat un acord de 14,7 miliarde de dolari în America, referitor la automobilele cu motoare diesel de doi litri. Noua investigație ar putea înrăutăți considerabil situația VW.