08 iun. 2016 | 14:55

Vibrațiile telefonului tău îți pot pune intimitatea în pericol

ACTUALITATE
Vibrațiile telefonului tău îți pot pune intimitatea în pericol

Probabil că micul motor care îți face telefonul să vibreze nu e primul pe lista lucrurilor prin care te gândești că ai fi spionat. 

Ei bine, cei care au creat VibraPhone, un dispozitiv cel puțin interesant, te-ar putea face să îți schimbi părerea. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois, SUA au demonstrat în clipul video de mai sus că motorul vibrator al oricărui smartphone poate fi făcut să se comporte precum un difuzor, iar orice difuzor poate fi folosit ca un microfon pentru a asculta ceea ce vorbesc oamenii.

Conceptul e destul de simplu. Motorul folosește curent electric pentru a schimba câmpul magnetic care face ca masa de vibrații să se miște. Un microfon face exact opusul, traducând vibrațiile undelor de sunet în curent electric cu ajutorul unei diafragme magnetice.

Cercetătorii care au descoperit această metodă susțin că modificarea voltajului aplicat unui motor vibrator poate permite transformarea acestei componente într-un microfon care poate fi ascultat de către o persoană care vrea să te spioneze. Deși ideea în sine poate fi înspăimântătoare, trebuie notat faptul că pentru a modifica voltajul aplicat unui motor vibrator dintr-un telefon mobil este nevoie de acces fizic la dispozitiv și desfacerea carcasei. Această procedură durează aproximativ un minut, deci ascultarea nu se poate face direct de la distanță.

Conceptul are sens, dar calitatea înregistrării a fost elementul-surpriză. Potrivit lui Roy și Choudhury, „fidelitatea reproducerii a fost cumva neașteptată”. În afară de faptul că motorul/microfonul pot depista doar frecvențe mai mici de 2 kHz, echipa de cercetare a putut concepe un proces capabil să reconstruiască o spectogramă completă. Sunetele înregistrate nu sunt ușor de înțeles în forma lor brută, dar cu puțină procesare audio, oricine poate înțelege ceea ce vorbesc oamenii din apropierea telefonului mobil vizat, așa că orice conversație poate fi ascultată de către oricine reușește să facă procedura pe telefon.