22 mai 2016 | 14:19

Veste bună pentru omenire: de ce asteroizii nu au mari șanse de a ne extermina

ȘTIINȚĂ
Veste bună pentru omenire: de ce asteroizii nu au mari șanse de a ne extermina

Având în vedere câte roci plutesc în spațiu, dar și faptul că una dintre ele a exterminat, la un moment dat, toți dinozaurii de pe Terra, nu prea avem cum să nu ne facem griji în privința șanselor noastre de supraviețuire în cazul impactului cu un asteroid.

S-aar părea, totuși, că veștile sunt bune pentru omenire. Se cunosc aproximativ 90% din asteroizii și cometele cu diametru mai mare de un kilometru din apropierea Pământului, așa că un impact nu ne-ar lua prin surprindere, ci am reuși să ne pregătim pentru el.

Partea și mai bună vine de la un studiu realizat de cercetătorii de la Arizona State University. Aceștia au studiat bucăți din meteori recuperați în urma unui impact din 1969, din Mexic, și a unui imact din 2008, din Maroc. Ei au vrut să verifice cum se comportă meteorii față de rocile terestre.

Ei au făcut teste de rezistență, pentru a afla cât de ușor ar fi de distrus acestea, în caz de pericol, dar și pentru a vedea cum ar rezista planeta noastră la  un impact.

Când cercetătorii au fărămițat cuburile  de meteor, ei au văzut că sunt la fel de fragile precum cele de beton.

Ei au extrapolat rezultatele și le-au aplicat pentru rocile spațiale cu dimensiuni enorme, pentru a înțelege cât de ușor (sau de greu) s-ar descompune în bucăți mai mici, care nu ar provoca daune planetei.

Vestea bună este că majoritatea asteroizilor din vecinătatea Terrei s-ar descompune de la sine în atmosferă și nu ne-ar putea nimici. Totodată, aceste roci spațiale – cu o duritate mică – ar fi mai greu de îndepărtat înainte să intre în atmosferă.