04 mart. 2016 | 12:45

Val.ai vă oferă recomandări de filme pornind de la întrebări ciudate

ACTUALITATE
Val.ai vă oferă recomandări de filme pornind de la întrebări ciudate

Un grup de finlandezi a creat un algoritm de inteligență artificială intitulat Val.ai ce vă oferă răspunsuri sub formă de titluri de filme pornind de la cele mai ciudate și diverse criterii.

Vallosa, o companie finlandeză despre care este foarte probabil să nu fi auzit prea multe, a încheiat un parteneriat cu Amazon pentru a integra un nou algorim de inteligență artificială în produsele companiei precum Amazon Echo. Din fericire, îl puteți și voi accesa cu ușurință online, accesând această adresă web.

Pe hârtie, funcționalitatea sa este uimitor de simplă, vă răspune la întrebâri surprinzător de diverse cu titluri la filme care se pretează interogației voastre. Pentru a face acest lucru, algoritmul a vizionat o colecție impresionantă de filme din care a surprins emoții, locații, circumstanțe, obiecte specifice și orice altceva vă trece prin minte. Abia după o perioadă foarte lungă de experimente veți realiza cât de diversificat este volumul de informații ce vă este pus la dispoziție. Chiar și dacă nu toate titlurile ce vă sunt oferite ca răspunsuri sunt valide, primul din listă este aproape de fiecare dată corect, doar imaginația voastră s-ar putea să vă limiteze sau cunoștințele de engleză, deși nu trebuie să fiți foarte coerenți în formulări. Ca exemple, ,,Ben Affleck broken glass” vă afișează Gone Girl ca fiind primul rezultat din listă, ,,british drug films” returnează Layer Cake, ,,Gwyneth Paltrow head in a box” listează Se7en ca fiind răspunsul corect, iar ,,my precious”, printre primele rezultate vă oferă Lord of the Rings și The Hobbit.

Întregul sistem a fost gândit, în principiu, pentru serviciile de streaming cu o colecție foarte mare de filme care, în mod tradițional, este indexată doar după titluri sau actori. Un serviciu mai avansat, intitulat SceneSkim, ia în considerare scenarii și subtitrări dar tot nu se compară cu Val.Ai.

Partea bună este că se lucrează intens la perfecționarea algoritmului și, cu toate că la această oră s-ar putea să-l folosiți doar pentru amuzament, în câțiva ani s-ar putea să vă bazați pe el pentru a găsi acel film din care vă aduceți aminte doar o secvență.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele