21 oct. 2016 | 13:16

Universul s-ar fi putut forma dintr-o gaură neagră, spun fizicienii

ACTUALITATE
Universul s-ar fi putut forma dintr-o gaură neagră, spun fizicienii

Potrivit imaginii pe care o avem în prezent despre formarea Universului, dacă am călători înapoi în timp cu aproape 13,8 miliarde de ani, am ajunge la o singularitate (un punct energetic fierbinte, foarte dens), unde legile care guvernează spațiul și timpul nu sunt aceleași.

Până acum, oamenii de știință nu au putut trece de singularitate, pentru a afla precis cum s-a născut Universul. Totuși, mai e cunoscut faptul că singularitatea mai există în găurile negre, iar de aici se poate deduce că sunt șanse ca nașterea Universului să aibă o legătură cu aceste obiecte astronomice misterioase.

Ethan Siegel, fizician, a explicat pentru Forbes că dintr-o perspectivă matematică, sunt șanse ca Big Bangul să fi fost rezultatul ciocnirii unei stele cu o gaură neagră, într-un univers alternativ, cu patru dimensiuni. Ideea a fost propusă prima oară de fizicienii canadieni de la Universitatea Waterloo în 2014, dar nu a putut fi demonstrată.

Ceea ce știm despre Big Bang e că, imediat după singularitate, Universul a început să se extindă. Despre găurile negre știm că, în universul nostru tridimensional, au două orizonturi ale evenimentelor, de aici și ideea că ceva odată intrat într-o gaură neagră nu mai poate ieși. Prin urmare, Big Bangul și găurile negreu sunt singurele elemente cunoscute de om care se bazează pe singularitate.

Universul este dictat de două seturi de reguli: mecanica cuantică pentru elementele mici precum particulele și relativitatea generală pentru stele, planete și obiecte mari. Găurile negre sfidează aceste reguli, pentru că orizontul evenimentelor în cazul lor e prea mare pentru a putea fi explicat de particulele din interior.

Acum doi ani, trei fizicieni de la Perimeter Institute și Universitatea Waterloo au sugerat că cele două singularități ar putea fi una și aceeași și că Universul s-ar fi putut naște din singularitatea unei găuri negre foarte mari. Dacă acest scenariu ar fi adevărat, Universul ar fi apărut în momentul în care o stea dintr-un univers paralel cvadridimensional s-a ciocnit cu o gaură neagră.

Din punct de vedere matematic și conceptual, teoria are sens, dar până în momentul în care e dovedită, rămâne doar o ipoteză. După cum scriu și cei de la Science Alert, cea mai interesantă implicație a acestei variante e că Universul nostru ar putea da naștere la universuri bidimensionale de fiecare dată când se formează o gaură neagră.