19 dec. 2016 | 13:18

Un telefon furat te poate face vedetă pe Internet [VIDEO]

ACTUALITATE
Un telefon furat te poate face vedetă pe Internet [VIDEO]

Un telefon furat reprezintă o grea încercare pentru orice utilizator, deoarece riști să pierzi mult mai multe decât ai crede.

Dacă acum 5 sau 10 ani, un telefon furat reprezenta doar o pierdere materială de câteva sute de lei, în prezent avem de-a face cu o pierdere a întregii identități online, având în vedere câte conturi avem legate de un asemenea dispozitiv și câte imagini și videoclipuri realizăm cu device-urile.

Mă uit în setările propriului telefon și văd că am cinci conturi legate de telefon, între care cel de Google, care controlează alte 10-15 aplicații. Am zeci de fotografii și videoclipuri în memoria telefonului, dar și pe cardul de memorie. Ce pot face dacă rămân fără telefon? Mai nimic.

Anthony van der Meer s-a confruntat cu situația unui telefon furat, iar pentru că avea un iPhone, serviciile de localizare nu s-au dovedit foarte eficiente după ce telefonul a fost închis. De aceea, acesta a conceput un ”experiment social”, având la bază un telefon cu Android, de această dată, conform techcrunch.com.

Câteva modificări aduse sistemului, între care root-area acestuia, instalarea aplicației Cerberus și blocarea posibilității de update-uri sau resoftare au făcut ca telefonul să poată fi urmărit ori de câte ori avea internetul pornit.

Anthony a lăsat noul telefon să fie furat și apoi, prin intermediul aplicației Cerberus, a urmărit mai toate mișcările pe care hoțul le-a făcut. Aplicația îți oferă localizarea precisă a dispozitivului, iar urmăritorul poate vedea unde ajunge telefonul său. După puțin timp de analiză a locațiilor trimise de Cerberus, e ușor să descoperi unde locuiește hoțul telefonului, dar și care sunt locurile pe care le frecventează.

Anthony a urmărit timp de două săptămâni hoțul și a ajuns chiar să empatizeze cu acesta, creând o legătură unilaterală prin intermediul ecranului. Legătura s-a spulberat imediat ce l-a văzut în carne și oase pe cel responsabil de acel telefon furat, care nu mai părea la fel de singuratic și de bătrân precum în înregistrările video și în mesajele pe care le trimitea.

Rezultatul acestei munci poate fi vizionat în clipul de mai sus. Chiar dacă durează puțin peste 20 de minute, merită din plin să-l vedeți, dacă aveți la dispoziție timpul necesar. Dacă vreți să văr protejați telefonul împotriva hoților, sistemul de operare Android, alături de Cerberus, sunt probabil cea mai bună variantă pe care o aveți la dispoziție. Dacă aveți de gând să furați un telefon, ar trebui să vă gândiți mai bine ce telefon vă ajunge în buzunar.