29 sept. 2016 | 15:54

Un service auto încă se mai folosește de un PC vechi de 34 de ani

ACTUALITATE
Un service auto încă se mai folosește de un PC vechi de 34 de ani

Un computer Commodore 64, cu o vechime de peste treizeci de ani, încă mai poate fi util în ziua de azi.

Calculatorul Commodore 64 este un calculator introdus în anul 1982, care a reușit, între timp, să ajungă cel mai bune vândut computer din toate timpurile, după cum scrie și pe Wikipedia. De fapt, site-ul menționează că, în total, ar fi fost vândute între 11 și 17 milioane de dispozitive în toată lumea. Iar în ziua de azi, oricât de greu ar părea de crezut, acest computer încă mai este folosit de unele companii pentru activități importante. Un bun exemplu este cel al unui service auto, menționat într-un articol publicat de curând de către Sploid.

Service-ul respectiv se găsește în Polonia și se folosește de un Commodore 64 când este nevoie de echilibrarea arborelui principal de pe o mașină. Vorbim aici despre un computer a cărui listă de specificații îl face să pară antic în comparație cu unul nou. Commodore 64 este dotat, printre altele, cu un procesor de 1MHz și 64kb RAM. A fost produs timp de 12 ani, până în anul 1994, însă polonezii se folosesc de el cu succes chiar și acum, la 22 de la încetarea producției.

Desigur, acesta nu este primul caz în care o companie se folosește de un terminal atât de vechi pentru a-și desfășura activitatea. În Grand Rapids, al doilea cel mai mare oraș din statul american Michigan, un Commodore Amiga controla anul trecut încălzirea și aerul condiționat în 19 școli diferite.

De asemenea, Departamentul Apărării din Statele Unite încă folosește sisteme cu dischete floppy de 8 inci pentru a coordona activitatea forțelor nucleare americane. Este vorba, mai exact, despre computere IBM Series/1, care îndeplinesc diverse funcții asociate cu rachetele balistice intercontinentale, bombardierele nucleare și avioanele pentru realimentare.