12 feb. 2016 | 08:18

Un record aproape absurd: 1125 TB transmiși într-o secundă prin fibră optică

ACTUALITATE
Un record aproape absurd: 1125 TB transmiși într-o secundă prin fibră optică

S-a folosit un sistem revoluționar de fibră optică pentru a depăși recordul vitezei de transmisie a datelor între două echipamente, emițător și receptor.

Un grup de cercetători au putut celebra zilele trecute depășirea pragului pentru cel mai mare volum de date transmis între două puncte în cel mai scurt timp. Prin intermediul unui sistem optic foarte bine pus la punct, 1125 de terrabytes de date au putut fi transmiși într-o secundă. Pe lângă faptul că sună remarcabil, acea valoare este menită să pună într-o altă lumină viteza surprinzător de mare pe care ați înregistrat-o de curând cu conexiunea de internet ultra rapidă pe care o aveți acasă.

Experimentul care a dus la obținerea performanței astronomice a fost înregistrat la University College London și a necesitat, pentru punerea în practică a unui proiect teoreric, utilizarea concomitentă a mai multor tehnici de procesare a unui semnal.

,,Această viteză este de 50.000 de ori mai mare decât viteza medie a unei conexiuni broadband de 24 Mbps prezentă în majoritatea locuințelor din Regatul Unit.” Fiind foarte dificil de perceput importanța acestui record și valoarea vitezei remarcabile, Dr. Robert Maher, unul dintre cercetătorii importanți reponsabil de experiment, a făcut câteva comparații destul de interesante. De asemenea, ,,viteza obținută este suficientă pentru a prelua la calitate HD întregul serial Game of Thrones în doar o secundă.

Partea practică a experimentului a implicat utilizarea unei configurații cu fibră optică formată din 15 canale diferite ce transmiteau informații pe lungi de bandă diferite. Fiecare semnal este modulat diferit, iar la final, toate sunt combinate într-un singur semnal, iar acestuia din urmă cercetătorii ia-u dat numele de ,,super canal”.

Validitatea descoperirii va fi confirmată în momentul în care o lucrare pe marginea subiectului va apărea în Jurnalul pentru Rapoarte Științifice. Vor mai trece câțiva ani până când astfel de performanțe vor putea fi atinse la scară largă, dar potențialul este imens.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele