30 dec. 2016 | 08:15

Un nou mesaj malițios vă pune iPhone-ul în pericol

VIDEO ACTUALITATE

iPhone-urile sunt niște telefoane foarte bune, fapt confirmat și de vânzările astronomice. Un nou mesaj malițios reușește însă să vă îngenuncheze gadgetul. 

Vulnerabilități grave de securitate sunt descoperite deseori pe orice tip de gadgeturi. Atâta timp cât rulează un sistem de operare, respectiva platformă poate fi exploatată de persoane rău intenționate. De cele mai multe ori, scopul indivizilor din branșă este să găsească o vulnerabilitate care poate avea un impact dezastruos asupra unui dispozitiv foarte popular, precum un iPhone.

În urmă cu câteva luni detaliam circumstanțele un pic ciudate în care un mesaj vă poate bloca smartphone-ul Apple, indiferent de versiunea de firmware instalată. Mai mult decât atât, dacă ați fi încercat să vă reporniți gadgetul în speranța remedierii problemei, acesta intra într-o buclă de repornire. Partea frustrantă este că tocmai a fost descoperită o nouă cale prin care un iPhone poate avea probleme foarte mari de funcționare tot din pricina unui mesaj.

În cazul vulnerabilității exploatate în primul caz, cei de la Apple au fost destul de eficienți în a remedia respectiva breșă de securitate. Există însă posibilitatea ca vulnerabilitatea exploatată în cazul clipului de mai sus să fie un pic mai greu de acoperit. Nu de alta, dar funcționează chiar și pe ultimele versiuni beta de iOS 10.2.1.

Ca mod de funcționare, sistemul e destul de simplu. Este suficient ca cineva să vă trimită un mesaj cu un fișier malițios de tip carte de vizită sau contact, iar aplicația de mesaje de pe terminal nu mai funcționează. Încercarea de a ieși din aplicație și a o închide prin intermediul sistemului de multitasking nativ este inutilă. Imediat după, dacă intrați din nou în Mesaje, veți întâmpina un ecran alb timp de câteva secunde, după care vă veți întoarce automat din nou în ecranul principal de iOS. Problema nu dispare nici dacă vă închideți complet telefonul și îl reporniți.

După cum se poate vedea în clipul de mai sus, problema este una reală, iar soluția nu este deloc evidentă. Nu putem decât să sperăm că inginerii Apple o vor remedia înainte să frustreze un număr semnificativ de utilizatori.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele