26 ian. 2016 | 13:17

Un motor printat 3D a trecut testul zborului hipersonic

ENTERTAINMENT
Un motor printat 3D a trecut testul zborului hipersonic

Compania aerospațială Orbital ATK a testat un motor 3D, care ar putea fi utilizat în construcția scramjeturilor (avioane cu ardere supersonică). Din fericire, testul a fost trecut cu brio și a fost desfășurat la Centrul de Cercetări al NASA.

Camera de combustie a motorului a fost făcută printr-un proces cunoscut drept fuziunea patului cu pulberi (n.red.:procedeu de fabricaţie aditivă în care energia termică topeşte şi leagă selectiv regiuni ale unui pat de material sub formă de pulbere). „Formele de fabricare adiționale deschid noi oportunități pentru designeri și ingineri. Acest tip de cameră de combustie e un exemplu excelent pentru faptul că astăzi puteam construi lucruri care erau imposibile acum câțiva ani. Acest test va încuraja inginerii să continue să exploreze noi tipuri de design și să folosească aceste instrumente inovatoare la prețuri mici și cu mai puțin timp de fabricație necesar”, a spus Pat Nolan, vicepreședinte și manager general al diviziei de apărare a sistemelor Orbital ATK.

În teste, camera de combustie a fost supusă la un zbor hipersonic la condiții de temperatură înaltă, într-un tunel, timp de 20 de zile. După cum spuneam, a fost o reușită, iar un astfel de motor ar putea permite atingerea vitezelor mai mari de 6.200 de kilometri pe oră, adică aproximativ cât atinge un scramjet, scrie IFL Science.

Nu e clar cum va fi folosit motorul deocamdată, dar Orbital a declarat că explorează metodele de fabricare în această perioadă. Un scramjet funcționează prin utilizarea aportului de oxigen și vitezelor mari pentru a asigura oxidant pentru motorul cu combustie. Viteza generează compresia aerului, ceea ce înseamnă că operează foarte eficient la viteze mari. Au existat teste cu scramjeturi în trecut, dar niciunul nu a ajuns prea departe. Un scramjet eficient ar putea ajunge de la Londra la New York în doar 30 de minute.