08 dec. 2016 | 13:33

Un ghețar din Antarctica, de mărimea unui județ, se ”rupe” de continent

ACTUALITATE
Un ghețar din Antarctica, de mărimea unui județ, se ”rupe” de continent

O crăpătură din Antarctica s-a extins în ultimii doi ani, iar în viitorul apropiat, aceasta va duce la crearea unui nou ghețar, arată stiridinlume.ro.

Ghețarul care se pregătește să se rupă s-a format în urma unei crăpături destul de mici, dar care în prezent a ajuns la dimensiuni gigantice. Acesta se întinde acum pe o lungime de 110 kilometri și are o lățime de mai bine de 100 de metri. De asemenea, adâncimea la care a ajuns crăpătura este de aproximativ o jumătate de kilometri.

Noul rift ce formează acest ghețar face parte din fâșia de gheață Larsen. În trecut, ghețarii Larsen A și B s-au rupt din Antarctica în ultimii 20 de ani, într-un mod asemănător cu cel ce se petrece acum. Nefirescul apare din cauza dimensiunilor extrem de mari ale rupturii, dar și ale ghețarului ce se va forma. Doar în ultimii 50 de ani au început să apară rupturi de asemenea dimensiuni, iar cercetătorii spun că încălzirea globală ar fi de vină.

NASA a monitorizat fâșia Larsen încă de când ghețarul Larsen A s-a rupt în 1995, fiind urmat de Larsen B, în 2002. Operațiunea IceBridge a monitorizat calota de gheață de la poli în ultimii ani, iar din 2014, de la descoperirea noii rupturi, eforturile s-au concentrat pe urmărirea acesteia, arată popsci.com.

Ghețarul ce se va rupe din Antarctica va avea o suprafață de aproximativ 6400 de kilometri pătrați, având o dimensiune comparabilă cu cea a județelor Alba, Maramureș, Bacău sau Harghita. Cu toate că dimensiunea este impresionantă, noul ghețar va reprezenta doar 12% din dimensiunea totală a fâșiei Larsen.

Cu toate acestea, după ce viitorul ghețar se formează, Proiectul MIDAS estimează că restul fâșiei se va destabiliza și se va dezintegra complet. Ruptura continuă să se dezvolte și nu pare să se oprească, astfel că în următorii ani, un nou ghețar va fi format.