13 aug. 2016 | 10:52

Un fizician îl contrazice pe Elon Musk: oamenii nu trăiesc într-un simulator

ACTUALITATE
Un fizician îl contrazice pe Elon Musk: oamenii nu trăiesc într-un simulator

Elon Musk nu e foarte activ pe Twitter, dar și când e, face în așa fel încât să trezească controverse.

Nu este prima oară când tatăl Tesla își expune teoria potrivit căreia oamenii trăiesc într-un simulator. Totuși, nu toți oamenii de știință par să fie de acord cu el. Într-un interviu acordat celor de la Popular Science, fizicianul Brian Greene explică de ce crede că Elon Musk nu are dreptate, deși nu neagă în totalitate posibilitatea.

„Nu există nici o dovadă clară care să concluzioneze că suntem într-un simulator. De fapt, există argumente teoretice interesante care ar putea dovedi posibilitatea, cel puţin din punct de vedere ştiinţific. De la plauzibil până la concret este cale lungă, însă. Pentru ceva atât de uimitor şi nebunesc precum trăitul într-un simulator, pentru a-l parafraza pe Carl Sagan, vom avea nevoie de dovezi monumentale pe care să ne bazăm”, a explicat Greene.

Brian Greene

Întrebat de ce dovezi ar avea nevoie, fizicianul a precizat că „unele dintre ele ar putea fi circumstanţiale. Dacă am putea construi aceste simulatoare, am putea susţine teoria simulării în care noi ca şi creatori putem observa că există entităţi atotştiutoare în interiorul simulatorului, pentru care simulatorul să pară atât de real precum percepem noi lumea înconjurătoare. Aceasta ar putea fi o dovadă circumstanţială interesantă”, a afirmat Brian Greene.

Grene mai crede și că dacă vom fi vizitați în viitor de entităţi extraterestre, care ne-ar demonstra că sunt capabili de acest lucru, ar putea fi o dovadă clară că trăim într-un simulator. ”Oamenii şi-au exprimat idei mult mai exotice, pentru a căuta scăpări din realitate, cum ar fi în Matrix, când o pisică neagră trece de două ori. Dacă am reuşi să realizăm un simulator, atunci aş lua ideea mai în serios”, a adăugat fizicianul.

Brian Greene crede că nu ştim dacă conştiinţa poate fi simulată de un calculator, fie el clasic sau cuantic. ”Acestea nu sunt decât nişte probleme de bază la care ne trebuie un răspuns înainte de a putea afirma că trăim într-un simulator. Dacă am fi într-un simulator, cine ne poate spune că entităţile simulatorului sunt simulatori buni, buni constructori ai simulatorului? Cred că am face un pas enorm înainte dacă am putea construi aşa ceva”, a conchis el.