20 mai 2016 | 13:00

Pericolul rezistenței la medicamente: „Trebuie să nu mai luăm antibiotice ca pe bomboane”

ȘTIINȚĂ
Pericolul rezistenței la medicamente:

Un nou studiu arată că e urgent să se ia măsuri în ceea ce privește eficiența antibioticelor. Este semnalată nevoia unei schimbări drastice în ce privește modalitatea de utilizare a antibioticelor, al căror consum excesiv și în mod greșit favorizează evoluția unor supermicrobi rezistenți la tratament.

Rezistența la antibiotice crește cu o rată alarmantă, ceea ce înseamnă că există un risc imens să își piardă rolul vital în proceduri medicale precum secțiunile cezariene, implanturile de înlocuire a articulațiilor și chimioterapie. Potrivit raportului, infecțiile cauzate de ineficiența medicamentelor vor ucide 10 milioane de oameni pe an în 2050, ceea ce înseamnă că s-ar înregistra un deces la fiecare trei secunde.

Întocmirea raportului a necesitat doi ani de supraveghere a utilizării medicamentelor și a fost realizat de economistul Jim O’Neill, la solicitarea guvernului britanic. O’Neill a subliniat că sunt necesare acțiuni urgente pentru a evita ca medicina să se întoarcă în Evul Mediu. ”Va trebui ca acest lucru să devină o prioritate pentru toți șefii de stat”. Acesta a propus o serie de măsuri care să fie puse în aplicare.

O’Neill susține lansarea unei campanii ample de sensibilizare a publicului, care, în mare parte, nu cunoaște riscurile la care se expune. De asemenea, el cere înființarea unui fond de două miliarde de dolari destinați cercetării, o reducere majoră a utilizării antibioticelor la fermele de animale și recompensarea laboratoarelor care dezvoltă noi antibiotice. Cercetarea ridică un semnal de alarmă asupra faptului că folosirea antibioticelor în fermele de porci cu scopul de a împiedica răspândirea infecțiilor afectează oamenii care consumă ulterior carnea, crescându-le nivelul de rezistență.

„Trebuie să nu mai luăm antibiotice ca pe bomboane”, a insistat Jim O’Neill. După debutul studiului, la jumătatea anului 2014, mai mult de un milion de persoane au murit din cauza infecțiilor cu virusuri sau bacterii rezistente la antibiotice, subliniază raportul. Dincolo de faptul că acest bilanț ar putea crește cu aproximativ 10 milioane de decese suplimentare pe an până în 2050, mai multe decât cele cauzate de cancer în prezent, această situație ar duce la costuri de până la 100.000 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în noiembrie că fenomenul reprezintă un pericol imens și dacă nu se va face nimic, atunci planeta se îndreaptă spre o epocă post-antibiotice, în care infecțiile banale din prezent vor începe să ucidă din nou. Rezistența la antibiotice, denumită de asemenea antibiorezistență, survine atunci când o bacterie evoluează și devine rezistentă la antibioticele utilizate pentru eliminarea sa.

Antibioticele ucid sau inhibă creșterea bacteriilor, oprind infecțiile. Au transformat industria medicală încă de când au început să fie folosite în secolul trecut și au contribuit la eradicarea unor boli grave, precum tuberculoza și sifilisul. În Marea Britanie, sunt prescrise aproximativ 40 de milioane de antibiotice, dintre care 10 milioane nu sunt necesare în adevăratul sens al cuvântului, potrivit The Independent.