15 feb. 2016 | 17:29

Triumful libertății de exprimare: Legea defăimării nu va mai implica nicio sancțiune

ACTUALITATE
Triumful libertății de exprimare: Legea defăimării nu va mai implica nicio sancțiune

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul Legii defăimării, a declarat luni că va depune amendamente la această lege prin care va elimina definiţia defăimării, dar şi sancţiunile pentru cei care ar fi încălcat legea.

Liviu Dragnea a explicat că, în acest moment, legea nu mai prevede un cuantum maxim al amenzilor. „O să scoatem complet articolul, ca să nu mai existe niciun fel de confuzie, pentru a nu se mai denatura sensul iniţial al acestei legi”, a spus Dragnea, la sediul PSD.

Întrebat de jurnalişti dacă va rămâne în lege trimiterea la Ordonanţa 137/2000, cea care prevede amenzi maxime de 100.000 de lei pentru discriminare, liderul PSD a spus că legea nu va mai conţine niciun fel de amenzi. „Este în actuala legislaţie din România această prevedere. Puteţi ataca Ordonanţa 137, pe care n-am iniţiat-o, puteţi ataca ideea de discriminare. Încă o dată vă spun, astăzi, prin amendamentele pe care le voi depune, noile amendamente, o să scot şi această trimitere la lege, ca să nu mai existe confuzie”, a adăugat liderul PSD.

Dragnea a ţinut să precizeze că va depune un amendament prin care se va elimina definiţia defăimării din lege. „Astăzi voi scoate din lege şi definiţia defăimării. Deja au fost scoase anexele, astăzi o să eliminăm complet articolul (…) definiţia nu va fi înlocuită cu nimic”, a conchis Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea anunţa în octombrie că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greşită”, şi că va diminua cuantumul amenzilor. Dragnea susţinea atunci că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că „această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură”, ci ca un mijloc legal pentru „demnitatea umană”. În varianta adoptată de Senat, proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social. Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariştilor din România”.