20 dec. 2016 | 18:05

Trei hackeri români, acuzați de fraudă în America

ACTUALITATE
Trei hackeri români, acuzați de fraudă în America

Trei hackeri români se află în prezent în custodia autorităților americane, fiind acuzați de fraudă în mediul cibernetic.

Trei cetățeni români au fost de curând extrădați în Statele Unite ale Americii, acolo unde sunt acuzați în prezent de fraudă în mediul cibernetic. Conform unui comunicat oficial de pe site-ul Justice.gov,

Bogdan Nicolescu (34 de ani), Tiberiu Danet (31 de ani) și Radu Miclăuș (34 de ani) au creat un malware pe care au început să-l răspândească în anul 2007, prin intermediul e-mail-urilor.

Victimele erau înșelate, având impresia că au de-a face cu mesaje de la companii precum Western Union sau Norton AntiVirus.

Mail-urile includeau un link, care instala pe ascuns un malware atunci când utilizatorii făceau click pe el. Ulterior, virusul colecta adrese din lista de contacte a victimelor și trimitea mail-uri malițioase și acestora. Astfel, infractorii au ajuns să controleze în jur de 60.000 de calculatoare, cele mai multe dintre ele fiind situate în Statele Unite ale Americii.

Din dispozitivele infectate ei puteau fura informațiile precum cele legate de carduri bancare, nume de cont sau parole. Mai mult decât atât, ei dezactivau programele de securitate ale utilizatorilor și blocau accesul acestora din urmă la site-urile autorităților.

De asemenea, românii s-ar fi folosit de puterea de procesare a dispozitivelor pentru a mina bitcoin. În raportul lor, autoritățile americane menționează că victimele care încercau să acceseze site-uri precum Facebook, PayPal sau eBay erau redirecționate către clone create de infractori pentru a le fura informațiile necesare autentificării.

Informațiile bancare furate i-au ajutat pe cei trei români să-și finanțeze operațiunile pe parcursul timpului, ei utilizând banii altor persoane pentru a achiziționa servicii de tip VPN și pentru a închiria servere. Pe lângă toate acestea, românii au reușit să introducă pagini false în site-uri legitime, determinându-i pe unii utilizatori să plătească pentru produse inexistente.

Banii livrați de victime unui eBay Escrow Agent (care era, de fapt, un colaborator al acuzaților) erau trimiși apoi în Europa de Est. În total, cei trei au produs pagube în valoare de aproximativ patru milioane de dolari.