12 mai 2016 | 17:16

Teoria relativității e validă chiar și la 13 miliarde de ani lumină distanță

ACTUALITATE
Teoria relativității e validă chiar și la 13 miliarde de ani lumină distanță

După ce au analizat o hartă 3D a 3.000 de galaxii aflate la 13 miliarde de ani lumină de Pământ, o echipă de cercetători japonezi a ajuns la concluzia că teoria generală a relativității formulată de Einstein e încă validă.

S-a descoperit spre sfârșitul anilor ’90 că Universul se extinde la o rată accelerată, iar oamenii de știință au încercat să găsească o explicație. Faimoasa teorie a relativităţii enunţată de Albert Einstein este compusă de fapt din două teorii. Teoria sa specială despre relativitate, publicată în anul 1905 în periodicul The Electrodynamics of Moving Bodies şi teoria sa generală despre relativitate, publicată în anul 1916 sub titlul de Fundamentele Generale ale Teoriei Relativităţii. Einstein a căutat să înţeleagă şi să explice situaţiile în care fizica pe principii newtoniene era inutilă în încercarea de a înţelege fenomenul relativităţii. Teoria lui Einstein a dus la schimbări revoluţionare în conceptele omeneşti despre timp, spaţiu şi gravitaţie.

Conceptul de bază prezent în aceste două teorii este acela că timpul şi distanţele unui eveniment oarecare măsurate de doi observatori distincţi au, în general, valori diferite, dar se supun întotdeauna aceloraşi legi fizice. Teoria relativităţii se mai bazează pe două mari postulate, primul susţine că viteza luminii este constantă pentru toţi observatorii, iar al doilea susţine că observatorii care se mişcă la viteze constante se supun aceloraşi legi fizice.

„Am testat teoria generală a relativității mai departe decât au făcut-o alții vreodată. E un privilegiu să publicăm rezultatele la 100 de ani după ce Einstein și-a propus teoria”, a spus unul dintre cercetători, Teppei Okumura de la Kavli Institute for the Physics and Mathematics (Kavli IPMU) la Universitatea din Tokyo. Pentru a testa teoria, echipa a folosit datele FastSound Survey pe mai mult de 3.000 de galaxii îndepărtate. Rezultatele au indicat că teoria e validă chiar și la o distanță foarte mare de planeta noastră. Proiectul a fost început acum 12 ani, iar întregul studiu poate fi citit aici.