10 mart. 2016 | 14:45

Tatuajele ți-ar putea întări sistemul imunitar

ȘTIINȚĂ
Tatuajele ți-ar putea întări sistemul imunitar

Dacă nu găsiserăți încă un motiv pentru a vă face tatuaje, cercetătorii din statul american Alabama tocmai v-au oferit unul foarte bun.

Nu puțini sunt cei care și-au dorit întotdeauna să-și facă un tatuaj însă nu au avut curajul sau motivația necesară pentru a face acest lucru. Acum, însă, oamenii de știință le dau probabil cel mai bun motiv. Conform rezultatelor unor experimente efectuate de câțiva cercetători din Alabama, Statele Unite, tatuajele pot ajuta organismul să lupte mai bine împotriva infecțiilor. Singura problemă ar fi că este nevoie de mai multe tatuaje, nu doar de unul singur.

După cum scrie și site-ul ScienceAlert, cercetătorii din cadrul proiectului au comparat acest lucru cu mersul la sala de forță. Există, însă, o diferență importantă între cele două activități. La sală, la început, organismul este epuizat în urma efortului, iar rezultatul este febra musculară. În cazul tatuajelor, unul dintre cele mai întâlnite efecte adverse este o stare generală oboseală. La sală, totuși, după o perioadă, organismul se obișnuiește cu efortul, iar mușchii se întăresc.

Astfel, cercetătorii s-au gândit că ar putea avea parte de rezultate similare în cazul tatuajelor multiple. Mai exact, acestea ar putea avea rolul unui exercițiu de imunitate. Rezultatele ulterioare nu au făcut decât să confirme acest lucru. Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii au apelat la câțiva oameni dintr-un salon special, cărora le-au verificat nivelurile de imunoglobulină, un anticorp, și cortizol, un hormon asociat cu stresul.

S-au recoltat probe de sânge, iar, conform rezultatelor, cei care își făceau primul tatuaj aveau mult mai puțină imunoglobulină din cauza nivelului mai mare de cortizol. De cealaltă parte, celor care își făcuseră mai multe tatuaje le-a scăzut foarte puțin nivelul de imunoglobulină, ceea ce ar indica un sistem imunitar îmbunătățit. Chiar și așa, site-ul menționat mai devreme scoate în evidență, în mod inspirat, numărul mic de persoane pe care a fost efectuat experimentul: 24 de femei și 5 bărbați. Asta înseamnă că va fi nevoie de mai multe teste, efectuate pe un număr mai mare de persoane, pentru a confirma efectul benefic al multiplelor tatuaje.