22 dec. 2016 | 15:48

Tatuaje speciale ar putea ajuta pacienții bolnavi de cancer

ACTUALITATE
Tatuaje speciale ar putea ajuta pacienții bolnavi de cancer

Chiar dacă oamenii se folosesc de tatuaje în scopuri cosmetice, de multe ori, acestea pot fi folosite și în scopuri medicale.

Cele mai noi tipuri de tatuaje pot fi folosite în cazul pacienților ce sunt bolnavi de cancer. Astfel, un tatuaj poate fi utilizat pentru a marca o zonă unde să fie aplicat un viitor tratament. O asemenea practică ar fi deosebit de utilă în cazurile de cancer de piele non-melanom, cum ar fi carcinomul bazocelular.

Deși metoda tatuajelor a mai fost folosită în trecut, vopseaua folosită putea cauza diverse probleme. Acum, însă, cercetătorii au creat un nou tip de cerneală, ce este vizibilă doar în anumite condiții de lumină. Mai mult, asemenea tatuaje dispar după o perioadă de timp.

Pacienții diagnosticați cu cancer de piele au de așteptat până la trei luni între momentul rezultatelor biopsiei și începerea tratamentului. Între timp, medicii pot marca locurile unde va fi nevoie de tratament folosind grafit, cerneală de India sau vopsea fluorescentă. Astfel de pigmenți sunt, însă, permanenți, iar ulterior ar fi nevoie de intervenții chirurgicale sau cu laser pentru a scăpa de urme. De asemenea, inflamarea zonei tatuate și disconfortul pot fi asociate cu un astfel de marcaj, arată sciencedaily.com.

Kai Chen, Hsian-Rong Tseng, Gary S. Chuang au făcut parte din echipa de cercetare care a reușit să creeze un pigment care rămâne activ doar o anumită durată de timp, având la bază nanoparticule supramoleculare fluorescente.

Când sunt expuse la lumină ambientală, aceste tatuaje sunt invizibile, astfel că pacientul nu are de-a face cu marcaje nedorite pe piele. Dacă pigmentul este expus unei lumini cu o lungime de undă de 465nm, atunci medicii pot vedea tatuajul creat cu ușurință. Testele de laborator efectuate pe șoareci au arătat că tatuajele cu nanoparticule nu au cauzat inflamații și au persistat pentru trei luni, intervalul fiind ideal pentru un marcaj care să dureze cât este pregătit tratamentul, după biopsie.