08 sept. 2016 | 11:56

Substanțele care creează dependență și efectul lor asupra creierului

ACTUALITATE
Substanțele care creează dependență și efectul lor asupra creierului

E destul de greu să stabilim precis care sunt drogurile care provoacă cel mai ușor dependență. Pentru unii, poate fi nicotina, iar pentru alții, zahărul procesat din comerț.

Cercetătorii, totuși, iau în calcul factori obiectivi: daunele pe care le provoacă, valoare de pe piața neagră, modul în care „se joacă” cu dopamina din creier, și cât de plăcute îi sunt efectele, potrivit consumatorilor. În 2007, David Nutt și colegii săi au făcut o catalogare destul de precisă a acestor substanțe, iar articolul a fost publicat pe The Conversation.

Experții au stabilit că heroina este drogul care creează cel mai ușor dependență, primind un scor maxim. Heroina este un opiat, care, odată ajuns în sânge, declanşează creşterea nivelului de dopamină cu peste 200%. Datorită acestui fapt, şansele ca persoanele care îşi administrează o supradoză să moară sunt extrem de mari. S-a estimat că în anul 2009, heroina de pe piaţa neagră la nivel mondial valora circa 68 de miliarde de dolari.

Cocaina a fost considerată ca fiind a doua cea mai periculoasă din lume, pentru că afectează în mod direct nivelul de dopamină din creier. Mai clar, cocaina împiedică neuronii să stopeze accesul dopaminei, fapt care declanșeazăreacţii anormale ale căilor de răspuns ale celulelor nervoase.

În 2009, la nivel mondial, existau aproximativ 20 de milioane de consumatori de cocaină. La acea vreme, piaţa globală era estimată la peste 75 de miliarde de dolari. Specialiştii aproximau atunci că 21% dintre cei care au încercat cel puţin o dată această substanţă au devenit dependenţi. Efectul ei e similar cu cel al metamfetaminei și amfetaminei.

Nici nicotina nu e de neglijat, chiar dacă este perfect legală. Este principalul ingredient din tutun care creează dependență. Când cineva fumează o țigară, nicotina este absorbită rapid de plămâni și livrată creierului. Până în 2030, se estimează că vor muri opt milioane de oameni din cauza consumului de nicotină.

Barbituricele sunt substanțe folosite, în mod normal, pentru a trata anxietatea și a induce somnolență. Interferează cu semnalele neuronale și provoacă întreruperea activităţii anumitor regiuni ale creierului. Sedativul provoacă o stare de euforie, dacă este consumat în cantități mici, însă dacă este întrebuinţat excesiv, el poate duce la declanşarea stopului respirator.

Nici alcoolul nu putea lipsi de pe listă, pentru că cercetătorii au descoperit că amplifică nivelurile de dopamină din creier cu 40-360%. Aparent, 22% dintre oamenii care au consumat alcool au devenit dependenți, iar mai mult de trei milioane de oameni au murit în 2012 din cauza consumului excesiv.