20 mai 2016 | 12:13

SRI colaborează cu CIA pentru a combate terorismul

ACTUALITATE
SRI colaborează cu CIA pentru a combate terorismul

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, s-a întâlnit de curând cu directorul adjunct al CIA.

Terorismul este una dintre cele mai mari probleme pentru serviciile secrete în ziua de azi, iar pentru a fi combătut într-un mod eficient, necesită o colaborare strânsă între toate țările. Astfel, nu este de mirare că directorul SRI a avut de curând o întrevedere cu David Cohen, șeful CIA.

„În cadrul întâlnirii, la care a participat și conducerea Serviciului, au fost abordate aspecte ce țin de parteneriatul extins dintre cele două servicii de informații, cu accent pe dezvoltarea unor domenii de interes reciproc, precum prevenirea și combaterea terorismului, securitatea cibernetică, contracararea amenințărilor transfrontaliere și a acțiunilor de spionaj îndreptate împotriva celor două state”, a specificat SRI-ul într-un comunicat recent transmis către agenția Agerpres.

Astfel, securitatea regională și modalitățile de extindere a parteneriatului strategic dintre cele două servicii ar fi fost unele dintre cele mai importante subiecte discutate. Directorul Serviciului Român de Informații avertiza, la sfârșitul anului trecut, că teroriștii din gruparea Statul Islamic nu atacă doar instituții, iau la ținta și oamenii de rând.

În jur de 246 de persoane bănuite că aveau legături cu teroriștii au fost oprite anul acesta să intre în România. Directorul SRI vrea legea care obligă înregistrarea identității celor care cumpără cartele telefonice prepaid.

Din păcate, nu suntem feriți de potențiale atacuri teroriste. (…) Ne confruntăm cu persoane care aderă la grupări teroriste de la distanță, pe internet, vorbim de radicalizare și autoradicalizare online, de acțiuni teroriste greu predictibile. Țintele teroriștilor nu mai sunt doar statele, ca entități compacte, ci direct cetățenii, ca entități individuale”, a spus Eduard Hellvig, în urmă cu ceva vreme.

Pe lângă întâlnirea cu Hellvig, David Cohen ar fi avut recent ocazia de a discuta și cu președintele Klaus Iohannis. De această dată, subiectele ar fi fost situația actuală de securitate și dezvoltarea relațiilor dintre România și America.