01 oct. 2016 | 10:22

Sonda spațială Rosetta a avut un sfârșit glorios, după o misiune de 12 ani

ACTUALITATE
Sonda spațială Rosetta a avut un sfârșit glorios, după o misiune de 12 ani

Sonda Rosetta, aparținând Agenției Spațiale Europene, s-a prăbuşit controlat împreună cu aerolitul pe care l-a analizat timp de doi ani, ieri, pe 30 septembrie.

Sonda s-a prăbușit pe cometa 67P, upă 7,9 miliarde de kilometri. Rosetta a fost trimisă de echipa de la sol într-o cădere liberă de 14 ore și a efectuat o ultimă colectare de informaţii în drumul său de 19 kilometri către cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, unde s-a prăbuşit.

ESA a confirmat că Rosetta a primit comanda de a ieşi din orbita galactică pe care a fost amplasată joi (29 septembrie) la ora 23:51 (ora României). Sonda a fost programată să-şi încheie misiunea care a durat 12 ani, vineri la ora 10:40 GMT (13:40, ora României), alăturându-se sondei Philae pe cometa care se roteşte în jurul Soarelui. De acolo, a transmis ultimul semnal, potrivit Space.com.

Prăbușirea sondei Rosetta marchează încheierea unei misiuni în care s-a investit un buget de 1,3 miliarde de euro și care a durat mai mult de zece ani. Rosetta a fost lansată în martie 2004 și, după ce a parcurs 6,5 miliarde de kilometri în 10 ani în Sistemul Solar, s-a intersectat cu cometa 67P în august 2014. Trei luni mai târziu Rosetta, a lansat modulul de asolizare Philae. Robotul s-a oprit însă într-o zonă umbrită după două salturi neprevăzute, iar bateriile sale solare nu s-au putut încărca. Prin urmare, Philae nu a mai putut transmite date.

Au existat mai multe misiuni robotice care s-au apropiat de astfel de comete, iar misiunea Stardust a NASA a reușit chiar să recolteze mostre de praf din apropierea nucleului cometei Wild 2 și le-a adus pe Terra în 2006. Rosetta a fost, însă, prima sondă care a orbitat în jurul unei comete, prima care a însoțit o cometă în timpul trecerii sale prin apropierea Soarelui și prima care a trimis un modul robotizat pe suprafața acesteia. Rosetta a însoțit cometa 67P timp de doi ani în drumul său spre Soare și înapoi spre marginile Sistemului Solar.

Sonda Rosetta a făcut câteva descoperiri relevante despre cometa 67P: la suprafața cometei se află granule mari de apă înghețată, în coama ei se află oxigen molecular, iar nucleul are o densitate mică, pentru a reaminti doar câteva dintre descoperirile făcute în cadrul acestei misiuni. Instrumentele cu care a fost dotată sonda au fost utilizate pentru a analiza gazul degajat de cometă, pentru a măsura temperatura, gravitaţia şi pentru a realiza fotografii cometei din unghiuri mult mai apropiate. În timpul misiunii, Rosetta a călătorit cu o viteză de peste 14 kilometri pe secundă. Finalul misiunii a fost anunțat în aplauze de Sylvain Lodiot, responsabil cu operațiunile de zbor al misiunii Rosetta la Centrul european pentru operațiuni spațiale (ESOC) din Darmstadt (Germania).