20 oct. 2016 | 10:48

Sonda ruso-europeană a ajuns pe Marte, dar nu se știe ce i s-a întâmplat în continuare

ACTUALITATE
Sonda ruso-europeană a ajuns pe Marte, dar nu se știe ce i s-a întâmplat în continuare

După o călătorie de șapte luni și jumătate prin Sistemul Solar, sonda ruso-europeană TGO (Trace Gas Orbiter) a ajuns în orbita planetei Marte, iar modulul Schiaparelli a atins solul marțian. Din păcate, însă, nu transmite nicio informație.

”Modulul a atins solul, acest lucru este sigur”, a declarat pentru agenția franceză de presă Thierry Blancquaert, responsabil pentru Schiaparelli în cadrul Agenției Spațială Europeană (ESA). Totuși, nu se știe dacă modulul a aterizat în condiții bune sau dacă s-a ciocnit de o piatră sau un crater, iar experții iau în considerare și o problemă cu emițătorul radio, potrivit Agerpres.

sonda-schiaparelli-marte

Cercetătorii de la Centrul european pentru operațiuni spațiale (ESOC) din Darmstadt, Germania, au devenit îngrijorați de soarta modulului, în momentul în care s-a întrerupt transmisia. „Este clar că semnele nu sunt bune, dar avem nevoie de mai multe informații”, a spus câteva ore mai devreme Paolo Ferri, șeful Diviziei operațiuni a ESA. Pot exista multe, multe motive pentru tăcerea lui, a spus el. „Vom ști mâine dimineață ce s-a întâmplat cu el”, a adăugat acesta. ESA organizează o conferință de presă pe această temă joi, la ora 08:00.

Asolizarea lui Schiaparelli are ca scop testarea tehnologiei necesare pentru trimiterea unui alt rover pe Marte, ExoMars. Acesta își va începe misiunea de căutare a formelor de viață extraterestre în 2021, iar lansarea va avea loc în 2020, în cea de-a doua fază a programului ExoMars. Schiaparelli are baterii care nu pot fi reîncărcate și e programat să funcționeze maximum opt zile pe suprafața marțiană. Între timp, americanii au avut până acum cinci rovere pe Marte dintre care două încă sunt operaționale (Opportunity și Curiosity). ESA mai are, așadar, de recuperat.