01 iul. 2016 | 10:35

Șoferul unei Tesla a murit într-un accident, în timp ce pilotul automat era activat

ENTERTAINMENT
Șoferul unei Tesla a murit într-un accident, în timp ce pilotul automat era activat

Un model Tesla S a fost implicat într-un accident mortal în Statele Unite, primul în care pilotul automat al maşinii era pornit.

Compania a anunţat informaţia într-o postare pe blog şi a cerut autorităţilor rutiere din SUA să deschidă o anchetă. Accidentul a avut loc pe o autostradă din Florida, în luna mai. Se pare că vinovat de producerea acestuia a fost şoferul unui camion, care a făcut o întoarcere şi s-a poziţionat perpendicular faţă de modelul Tesla.

Nici şoferul, despre care Tesla spune că deţine responsabilitatea finală pentru acţiunile maşinii, nici pilotul automat n-au sesizat obstacolul, iar frânele nu au fost apăsate. Elon Musk a scris pe Twitter că radarul maşinii n-a fost de ajutor în acest caz, dat fiind faptul că este construit să elimine obiectele care seamănă cu panouri de circulaţie suspendate, pentru a nu acţiona frânele fără motiv. Din cauza înălţimii remorcii şi a poziţionării perpendiculare, nici maşina, nici pasagerul n-au frânat, iar impactul a fost la nivelul parbrizului. Reprezentanții Tesla spun că dacă ar fi lovit spatele remorcii, chiar şi la viteză mare, sistemele de siguranţă ale modelului Tesla S ar fi prevenit producerea unui accident grav.

Tesla spune că pilotul său automat a fost deja folosit pe o distanţă de peste 200 de milioane de kilometri, notând că, în SUA, un accident mortal se produce la fiecare 150 de milioane kilometri, iar la nivel mondial, la aproximativ 100 de milioane. Investigaţia autorităţilor americane pentru a determina dacă pilotul automat a funcţionat corespunzător este o fază preliminară, înaintea unei decizii precum o eventuală rechemare. În articolul de epe blogul companiei, Tesla readuce aminte că pilotul automat este un sistem în fază beta de testare publică, iar clienţii sunt cunoştienți de acest lucru înainte să-l utilizeze.

Potrivit companiei, sistemul a fost dezvoltat presupunând că şoferii îşi vor păstra mâinile pe volan şi că vor fi atenţi la drum, fiind pregătiţi oricând să preia controlul. Pilotul automat Tesla a fost criticat de mulţi, printre care se numără şi cei de la Volvo, care urmează să-şi lanseze propriul pilot automat, Drive Me, anul viitor. Volvo spune că modelul Tesla dă impresia că face mai mult decât face cu adevărat. Altfel spus, maşina reacţionează atât de bine în anumite situaţii, încât şoferii au impresia că va face faţă în orice circumstanțe.

Spre deosebire de Tesla, care nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele accidente provocate în timp ce maşina are modul automat activat, Volvo a anunţat că îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru deciziile luate de pilotul său automat şi consecinţele acestor decizii. Victima primului accident mortal aflat într-o Tesla cu pilotul automat activat este şoferul care în urmă cu ceva timp a publicat un clip în care maşina sa evită un accident cu un camion. Clipul a devenit destul de repede viral, iar fanii Tesla au lăudat viteza de reacţie şi intervenţia maşinii.