24 iul. 2016 | 10:56

Sfârșitul oficial al unei ere: ultimul producător de videocasetofoane se dă bătut

ACTUALITATE
Sfârșitul oficial al unei ere: ultimul producător de videocasetofoane se dă bătut

Cu toate că DVD-urile și discurile BluRay au înlocuit de ceva timp casetele video, abia acum s-a „oficializat” moartea acestor medii învechite. 

Compania japoneză Funai Electric renunţă la producţia VCR (Video Cassette Recording), iar ultimele aparate video vor fi realizate luna aceasta. Funai Electric (Sanyo) a intrat pe această piață în anii ’80 și a produs de atunci nenumărate modele de videocasetofoane.

Anul trecut, compania a vândut aproximativ 750.000 de unităţi. Cifra este infimă, având în vedere că, în anii 1980, acelaşi producător vindea până la 15 milioane de aparate anual, potrivit news.ro.

Primul videocasetofon pe standardul VHS a fost produs în 1976, adică acum 40 de ani.  Funai a început producţia de aparate video în 1983. DVD-ul, lansat în 1996, urmat de Blue-ray, în 2003, au surclasat casetele video.

Un motiv invocat de Funai, ultimul producător VCR, a fost dificultatea de achiziţionare a pieselor componente. Compania Sony a luat aceeaşi decizie, în luna martie a anului trecut, când producţia Betamax a încetat.

Aparatul video deţine încă un loc important în memoria colectivă, ca primul mijloc de înregistrare pentru utilizatorii casnici. Deşi device-ul este demodat de mai mulţi ani, dispariţia VCR marchează sfârşitul unei ere.