23 mai 2016 | 10:57

Selfie-urile te fac să crezi că arăți mai bine decât în realitate

ACTUALITATE
Selfie-urile te fac să crezi că arăți mai bine decât în realitate

Știm deja că selfie-urile sunt o dovadă de narcisism, o „boală” care afectează o bună parte din populația lumii.

În momentul în care îți faci o poză care iese bine, primul gând e că trebuie să o publici imediat pe Facebook sau pe Instagram. În continuare, numărul de like-uri va veni ca o validare a faptului că ești o ființă umană atrăgătoare. Totuși, ceea ce face lucrurile ceva mai interesante e faptul că cercetătorii de la Universitatea din Toronto au ajuns la concluzia că s-ar putea ca selfie-urile să ne dea impresia că arătăm mai bine decât în realitate, în cadrul unui nou studiu.

Oamenii de știință au avut ca ținte principalii subiecți dependenți de selfie-uri: studenții. O sută dintre cei intervievați au admis că își fac regulat poze, dar 98 au pretins că nu fac asta. În cadrul experimentului, subiecților li s-a cerut să își judece nivelul de atractivitate din pozele publicate în social media. 178 de voluntari recrutați online au avut, de asemenea, misiunea să judece același aspect și să stabilească care dintre fotografii sugerează cel mai înalt nivel de narcisism.

Până și cei care își fac foarte rar selfie-uri se consideră mai atrăgători decât au fost evaluați de observatorii independenți. Acestora li s-a cerut să evalueze selfie-urile în raport cu fotografiile făcute de altcineva, iar toți au căzut de acord că subiecții arată mai bine în respectivele poze. Evident, o altă concluzie a experimentului a fost că cei care își fac poze în mod constant sunt percepuți ca fiind mai narcisiști decât cei care nu o fac.

De asemenea, cei care își fac poze singuri în mod constant au avut impresia că se pricep la asta și că întotdeauna selfie-urile sunt mai reușite decât pozele pe care le fac alții.”Este un cerc infinit. Cu cât faci mai multe selfie-uri, cu cât te simți mai atrăgător. Cu cât te simți mai atrăgător, cu atât primești mai multe like-uri”, scrie  de la CNET.