20 dec. 2016 | 10:50

Șarpele-curcubeu și șopârla-dragon, între noile specii de animale descoperite în Asia

ACTUALITATE
Șarpele-curcubeu și șopârla-dragon, între noile specii de animale descoperite în Asia

Șopârla cu trăsături de dragon și șarpele-curcubeu sunt câteva dintre noile specii de animale recent descoperite și catalogate de cercetători.

Grupul de conservare WWF a anunțat că 163 de noi specii au fost descoperite în regiunea Mekong. Aceștia avertizează și cu privire la dezvoltarea rapidă a zonei, unde se construiesc mine și baraje, ce pun în pericol animalele sălbatice.

Descoperirile includ și o șopârlă gecko, cu piele de culoarea albastru deschis, dar și câteva specii de plante, precum un nou tip de banane, descoperit în zona de nord a Tailandei, și amenințat de despăduririle masive.

Regiunea Mekong se întinde în Cambodgia, Laos, Burma, Tailanda și în provincia Yunnan, din sudul Chinei, fiind gazda unora dintre cele mai periclitate specii de animale. Anumite animale sau chiar părți ale acestora, cum ar fi oase de tigru sau cornuri de rinocer, sunt considerate ”piese de colecție” și sunt folosite deseori în medicina tradițională.

În iunie, autoritățile tailandeze au efectuat un raid asupra Templului Tigrului, la vest de Bangkok, unde au descoperit zeci de pui de tigru morți, carcase de tigru congelate, dar și rămășițe ale altor specii de animale protejate. Încă nu este clar de ce în templu erau atâtea animale moarte, dar oficialii sunt de părere că acestea erau folosite pentru a prepara medicamente tradiționale.

Jimmy Borah, de la WWF, spune că ”Regiunea Mekong ne reamintește că sunt multe zone incredibile, încă neexplorate, care conduc la descoperiri noi în fiecare an; este crucial să le protejăm pentru a nu le pierde”, citat de telegraph.co.uk.

Regiunea Mekong este o zonă importantă pentru cei ce fac trafic ilegal cu animale sălbatice; mulți colecționari sunt dispuși să plătească mii de dolari pentru a avea un exemplar dintre cele mai rare specii de animale.