20 sept. 2016 | 13:15

SanDisk a creat primul card de memorie SD de 1TB

ACTUALITATE
SanDisk a creat primul card de memorie SD de 1TB

SanDisk are soluția pentru cei ce doresc foarte mult spațiu de stocare portabil; tocmai ce a prezentat publicului primul card de memorie SD cu o capacitate de 1TB.

Dacă ai probleme cu spațiul de stocare și dacă dorești o soluție portabilă, SanDisk este pregătit să te ajute. Compania a dezvăluit recent cea mai nouă inovație în materie de medii de stocare portabile, un card SD ce are o capacitate de 1 terabyte.

Cardul pe care SanDisk l-a creat este momentan doar un prototip. Asta înseamnă că nu avem detalii despre o dată de lansare, dar nici despre preț. Cu toate acestea, prototipul SDXC reprezintă o realizare destul de importantă pentru SanDisk, dar și pentru industria cardurilor de memorie, în general.

Western Digital, compania ce deține SanDisk, a ținut să menționeze progresele extrem de rapide pe care tehnologia cardurilor de memorie le-a înregistrat. Acum 16 ani, primul card SD cu o capacitate de 64MB era dezvăluit publicului. În 2014, SanDisk reușise deja să creeze un card de memorie cu o capacitate de 512GB, la acea vreme cardul respectiv fiind cel mai mare disponibil.

Tehnologia avansează în continuare destul de repede, astfel că acum există deja un card SDXC cu o capacitate de 1TB, iar publicul ar putea să aibă acces la el destul de curând. Cu alte cuvinte, cardul de acum are o capacitate de stocare de 16.384 de ori mai mare decât cardul de 64MB, de acum 16 ani.

SanDisk motivează existența unui asemenea card prin faptul că există o cerere mare de spațiu avansat de stocare, datorită dezvoltării de tehnologii de tipul realității virtuale, sau videoclipurilor la rezoluții 4K sau chiar 8K.

Putem deja să intuim o serie de dezavantaje când vine vorba de un astfel de card de memorie SD. În primul rând, va fi extrem de scump și nu va fi accesibil tuturor, din acest punct de vedere. În al doilea rând, capacitatea mare de stocare va veni la pachet cu viteze relativ mici de transfer și de citire a datelor.

În al treilea rând, poate și cel mai important, cardurile de memorie sunt predispuse la a ceda mult mai rapid în comparație cu alte medii de stocare, iar un card de 1TB corupt ar fi o problemă destul de mare.