19 iul. 2016 | 06:55

S-a vândut Opera contra unei sume fabuloase

ACTUALITATE
S-a vândut Opera contra unei sume fabuloase

Opera a fost subiectul mai multor tentative de vânzare în ultimul an, dar abia acum s-a confirmat comercializarea popularului browser împreună cu alte părți din compania producătoare.

Ar fi trebuit să se vândă cu 1,2 miliarde de dolari inițial, dar respectiva valoare se pare că a fost prea mare pentru a fi aprobată de autoritățile norvegiene. În definitiv, Opera și-a vândut cea mai mare parte dintre proprietățile intelectuale deținute contra valorii de aproximativ 600 milioane de dolari. Cumpărătorul a fost un consorțiu chinezesc format din firme cu o arie foarte diversă de activități. Cea mai importantă companie din grupul responsabil de achiziție este Qihoo 360, specializată pe motoare de căutare și soluții software de securitate.

Per ansamblu, produsul vânzării a fost format din popularul browser Opera împreună cu toate versiunile sale de desktop și mobil. La acest pachet important, se mai adaugă aplicații dedicate de securitate și sporire a performanței, o colecție stufoasă de patente și, nu în ultimul rând, numele Opera. Acesta din urmă va putea fi atașat unui număr foarte mare de produse.

Pe de altă parte, compania care a deținut browserul Opera, va rămâne în posesia diviziei de produse adresate consumatorilor, inclusiv Opera Apps & Games și Opera TV. Deși această divizie nu vă este foarte cunoscută, din încasările de aproximativ 616 milioane de dolari, cea mai mare parte vin din Opera TV. La nivel de angajați, aproximativ 560 de persoane au un destin foarte clar și vor rămâne în cadrul companiei norvegiene, dar nu se știe foarte bine ce se va întâmpla cu restul de 1109 angajați.

,,Credem că actuala înțelegere este foarte bună pentru angajații Opera și deținătorii de acțiuni la Opera” Lars Boilesen, CEO-ul Opera este foarte încântat de contractul încheiat cu consorțiul chinezesc și este încrezător că suma obținută va favoriza toate părțile implicate. Singurul lucru pe care trebuie să-l mai facă în viitorul apropiat este să-și schimbe numele din Opera în orice altceva în următoarele 18 luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele