16 iun. 2016 | 23:48

S-a întors roata: Apple a copiat de la chinezi designul pentru iPhone 6

ACTUALITATE
S-a întors roata: Apple a copiat de la chinezi designul pentru iPhone 6

Spre surprinderea celor care apreciază designul produselor Apple, distribuția iPhone 6 și iPhone 6 Plus în China este pusă în pericol pentru că s-ar putea ca gigantul să se fi inspirat de la localnici.

La prima vedere, ar putea părea o glumă proastă, menită să genereze dezbaterii agresive între fanii Samsung și cei care consideră iDevice-urile ca fiind niște aparate cu un design original. Din păcate, problema este una cât se poate de reală, iar Apple riscă să piardă o sumă semnificativă de bani într-una dintre cele mai profitabile piețe de mobile de pe întregul mapamond.

Per ansamblu, orice producător occidental întâmpină dificultăți majore în a-și comercializa telefoanele în China și alte teritorii orientale, în care concurența oricum este foarte mare în piață. Respectivul grad de dificultate a atins însă un alt nivel în cazul celor de la Apple.

Drama gigantului din Cupertino a început în luna aprilie a acestui an, când autoritățile chineze, din motive ce aveau aproape sigur legătură doar cu cenzura comunistă, au interzis prezența în țară a magazinelor virtuale iTunes Movies și iBooks Store. Din păcate, de câteva săptămâni continuă cu iPhone 6 și iPhone 6 Plus.

O companie despre care s-ar putea să nu fi auzit niciodată, 100+ comercializează în China telefonul 100C. După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, atașată acestui material, respectivul dispozitiv este destul de similar cu iPhone 6, dar am exagera să spunem că cele două sunt clonate. Această particularitatea contează însă mai puțin, iar Biroul pentru protejarea Proprietăților Intelectuale de la Beijing a decis că Apple, din cauza similarităților dintre iPhone 6, respectiv iPhone 6 Plus și 100+ 100C, ar trebui să nu mai comercializeze acele gadgeturi în teritoriu. Argumentul pentru acea decizie a fost că posibilii clienți nu ar putea să observere diferențele infime dintre creațiile Apple și telefoanele chinezești.

Momentan, Apple mai vinde smartphone-uri iPhone 6 și iPhone 6 Plus în China, dar doar cât se dezbate apelul la decizia Beijing Intellectual Property Office. În cazul în care va pierde, încasările companiei lui Tim Cook în teritoriu vor scădea semnificativ.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele