28 sept. 2016 | 11:17

Rușii renunță la serviciile Microsoft: Moscova va folosi propriul software

ACTUALITATE
Rușii renunță la serviciile Microsoft: Moscova va folosi propriul software

Rușii nu vor să mai depindă de tehnologia produsă de străini, iar un prim pas ar fi renunțarea la serviciile Microsoft.

Relațiile din autoritățile rusești și cele din Occident nu au fost foarte bune în urma conflictului din Ucraina. Printre altele, rușii au fost acuzați că s-au folosit de forțele armate pentru a prelua controlul Crimeei, dar și că i-au susținut pe rebelii din estul Ucrainei, într-un război care a dus la moartea a mii de persoane. În aceste condiții, autoritățile de la Moscova au dat de înțeles că nu mai vor să depindă de tehnologiile produse de către cei din Vest, inițiativă susținută recent și de președintele Vladimir Putin.

Conform celor de la Bloomberg, o primă ”victimă” ar putea fi Microsoft. Pentru început, schimbările vor fi produse doar în Moscova, acolo unde Microsoft Exchange Server și Outlook ar putea fi înlocuite cu un sistem de e-mail creat de către Rostelecom PJSC pe 6.000 de calculatoare. Mai mult decât atât, programul acesta ar putea fi extins, iar în viitor, nu mai puțin de 600.000 de calculatoare și servere ar putea beneficia de sofwtare-ul rusesc. De asemenea, în cazul în care totul evoluează într-un mod corespunzător, rușii ar putea înlocui și Microsoft Office și Windows.

Desigur, Microsoft și ale companii producătoare de software, precum Oracle, au afaceri în sute de țări din toată lumea, însă piața din Rusia este una foarte importantă. Aceasta este cotată la aproximativ 3 miliarde de dolari, iar pierderea ei ar putea avea un impact major asupra afacerilor lor. Bloomberg specifică, de asemenea, că rușii ar vrea să mărească taxele pentru companiile din America, pentru a le avantaja pe cele locale, precum Yandex.

În luna octombrie a anului trecut, vă spuneam că Rusia desfășura de ceva timp teste pentru a vedea dacă se poate scoate de pe Internet. Testele ar fi fost făcute pentru a se pregăti pentru un blackout informațional în caz de criză politică domestică. Ideea aceasta a amplificat temerile potrivit cărora Kremlin ar răpi libertatea online a cetățenilor.